Hoppa till huvudinnehållet

”Gärna tv-tal om klimatet också”

Publicerad:
I söndags höll statsminister Stefan Löfven ett tv-tal till nationen om corona. Ett liknande tal om allvaret i klimatfrågan kan vara lämpligt framöver, menar miljöforskaren Helén Williams. Foto: Jessica Gow/TT

På torsdagen lanserades Värmlands energi- och klimatstrategi vid ett seminarium på Residenset.

– Det var 60 deltagare. 20 var på plats här och 40 deltog digitalt, säger landshövding Georg Andrén.

Denna nya form av distanserad social samvaro är förstås en följd av försiktighetsåtgärderna mot coronasmitta. Men några av de åtgärder som nu vidtas kanske också kan bli verktyg för framtiden, funderar Helén Williams.

– Nu är vi mitt uppe i en kris. Vad kan vi dra för lärdomar av den för klimatet som alla inte uppfattar som kris än?

Hon är docent i miljö- och energisystem vid Karlstads universitet och en av dem som befinner sig fysiskt på plats i Residenset. Vi sitter i landshövdingens soffgrupp en stund efter seminariet där de summerar intrycken.

”Nu är vi mitt uppe i en kris. Vad kan vi dra för lärdomar av den för klimatet som alla inte uppfattar som kris än?”, funderar miljöforskare Helén Williams.
”Nu är vi mitt uppe i en kris. Vad kan vi dra för lärdomar av den för klimatet som alla inte uppfattar som kris än?”, funderar miljöforskare Helén Williams. Foto: Håkan Strandman

– Ja, coronahanteringen visar att vi har förmåga att kraftsamla, samverka, hitta flexibla lösningar och förändra beteendemönster, säger Georg Andrén.

– Att det är akut kris och allvar visar inte minst det ovanliga att statsministern håller tal till nationen i tv. Det allvaret saknas lite i klimatfrågan, säger Helén Williams.

• Borde statsministern tala i tv om klimatet också?

– Ja, men jag ser inte att det skulle kunna hända än. Det finns en viktig skillnad. När det gäller corona delar alla bilden att det här är en kris och att vi alla måste ställa upp. Den typen av insikt och samsyn finns inte i klimatfrågan än. Där tjafsas det fortfarande, säger Helén Williams.

– Om vi ser på corona så har vi nu kedjan sakkunskap-politiska beslut-beteendeförändring. Och det senare genomförs inte genom diktatoriska beslut utan genom ansvarstagande och frivillighet. Jag är stolt att vara en del av den modellen och jag tycker att man kan fundera på om inte den kan fungera för klimatet också. Där är vi fortfarande kvar på sakkunskap-stadiet med diskussioner och ifrågasättande, men ett tv-tal till nationen även om klimatet framöver vore lämpligt, säger Georg Andrén, som berättar att allt fler pratar om klimat och hållbarhet vid de träffar han deltar i med näringsliv och politiker.

Att kedjan sakkunskap-politiska beslut-beteendeförändring fungerar har den pågående coronakrisen visat, påpekar landshövding Georg Andrén. ”Man kan fundera på om inte den kan fungera för klimatet också.”
Att kedjan sakkunskap-politiska beslut-beteendeförändring fungerar har den pågående coronakrisen visat, påpekar landshövding Georg Andrén. ”Man kan fundera på om inte den kan fungera för klimatet också.” Foto: Håkan Strandman

– I dag pratade vi också om åtgärder som gjorts till följd av corona och om hur vissa av dessa kan komma till användning framöver även i omställningen till den nya ekonomin som behövs för klimatet, säger Helén Williams.

Den långsiktiga tidshorisonten för länsstyrelsens energi- och klimatstrategi är 2045. Men redan 2030 hoppas man på ett klimatneutralt Värmland. De fyra målbilderna är: fossilfria och effektiva transporter, robust och flexibelt energisystem, långsiktigt hållbart jord- och skogsbruk samt ansvarstagande konsumtion.

Helén Williams medverkade nyligen i en reportageserie i VF om klimatfrågan tillsammans med sin kollega Fredrik Wikström. De reportagen kan du läsa här:

Karlstadsforskaren om klimatet: ”Alldeles för stor teknikoptimism”Stor klimatpåverkan från maten – och en tredjedel slängsVärldsledande på återvinning – men ”massor kvar att göra”

Artikeltaggar

Georg AndrénHelén WilliamsKlimatLänsstyrelsenMiljöVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.