Hoppa till huvudinnehållet

Gymjätte öppnar på nytt i Sverige

Publicerad:
Gymkedjan Sats slår upp sina dörrar igen. Arkivbild.
Gymkedjan Sats slår upp sina dörrar igen. Arkivbild. Foto: Stian Lysberg Solum/ NTB scanpix/TT

Gymkedjan Sats öppnar på nytt i Sverige efter att ha haft stängt i två veckor. Redan på torsdag slås dörrarna upp.

– Som den enda aktör i branschen i Sverige som håller stängt tog vi kontakt med Folkhälsomyndigheten och frågade om de hade några åsikter. Senast i går på presskonferensen var de tydliga med att träning är viktigt för hälsan, så vi kommer att öppna igen som planerat, säger Malin Selander, presschef hos Sats.

"Säkerhetsåtgärd"

Beslutet om att stänga samtliga gym togs den 12 mars, och gällde då i alla länder där Sats bedriver verksamhet: Sverige, Norge, Danmark och Finland.

I ett första skede skulle man hålla stängt i två veckor, meddelade Sats.

– Det vi gjorde då var en ren säkerhetsåtgärd i alla länder. De uppgifter vi hade var att det var en väldigt intensifierad smittspridning i Danmark och Norge, och vi valde att agera lika i alla länder då, säger Selander.

Kort därpå gick Danmark och Norge ut med ett förbud för gym att hålla öppet, men något sådant förbud har inte utfärdats i Sverige.

– Nu när det drar ut på tiden och ingen vet hur länge det pågår måste vi titta på hur vi ska agera framåt. Och vi är den enda kedjan i Sverige som har stängt, och då måste vi luta oss på experterna i frågan.

Utgångspunkten för Sats är att följa de rekommendationer som ges av myndigheterna i varje land, understryker Selander.

– I Sverige finns det ingen rekommendation på att stänga, men kommer det följer vi självklart det.

Minskar antal deltagare

För att minska risken för smittspridning när gymmen öppnar på nytt ska Sats bland annat minska antalet personer i lokalerna samt öka utrymmet.

– Vi minskar antalet deltagare med 30 procent på alla gruppträningsklasser. Och utöver det sätter vi ett maxtak på 20 personer på de stora klasserna.

Man kommer även bedriva en del utomhusträning, samt tar bort viss utrustning, som boxningshandskar, yogamattor och pulsband.

– Och så klart kommer vi öka städfrekvensen och sådana självklara saker, säger Selander.

Sats har runt 228 000 medlemmar i Sverige.

Artikeltaggar

CoronavirusetEkonomiGym

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.