• idag
  25 maj
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  26 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 maj
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 maj
  17°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Brev från karantänen

Krönikor
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Hejsan morsan, hejsan stabben.

Det här är första gången jag använder ordet ”stabbe” sedan vi i mellanstadiet skulle sjunga Cornelis Vreeswijks ”Brev från kolonien”. Och när jag nu tänkte skriva en liten rapport från min jobbkarantän slog det mig att jag inte riktigt vet vad stabbe är för något. Jag skulle ha gissat pappa, men det skulle lika gärna kunna vara brorsa eller syrra eller pilsnerfilmsslang för mammas nya kille. Eller nåt helt annat.

För det mesta verkar det betyda något träaktigt, läser jag i Svenska akademiens ordbok: en i marken kvarstående del av ett avhugget träd (som i vissa trakter använts vid ”folkliga upptåg”), en huggkubbe, en stolpe som utgör en del av byggnad eller en brädstapel. Gubben Rudbeck använde tydligen stabbar i betydelsen stoder. Och ibland kan det tydligen användas om en kort och tjock man. Eller laxöring, då inte nödvändigtvis kort och tjock.

Till sist hittar jag vad jag antar är Cornelis betydelse, ett ”skolpojksutryck från Stockholm” om just pappa eller far. ”Ni veta väl, vördnadsvärda föräldrar, att edra förhoppningsfulla söner tala om eder som stomman och stabben?” stod det tydligen att läsa i Svenska Dagbladet 1925.

Där ser man, då har jag ägnat spaltutrymme åt att komma fram till vad jag tydligen redan visste. Men å andra sidan – ni kanske också känner en viss mättnad på berättelser från journalisters vardagsrum just nu.

Och förresten: Stabben, jag mår fint.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.