Stoppa horribel utdelning

Ledare
PUBLICERAD:
Volvo lastvagnar stänger fabriken i Tuve i två veckor från och med måndag på grund av coronaviruset.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Lastbils- och busstillverkaren Volvo stängde i måndags sina fabriker i Sverige och permitterade 20 000 anställda. 5 000 konsulter blir av med sina uppdrag i coronavirusets spår.

Staten går genom det stora krispaketet in och betalar halva lönen för de permitterade. För AB Volvos betyder det 300 miljoner kronor i månaden i stöd från skattebetalarna.

Samtidigt planerar styrelsen att dela ut tolv miljarder kronor till aktieägarna vid bolagsstämman i början av april. Det är en horribel och orimlig utdelning som måste stoppas.

Det är viktigt att uppoffringarna fördelas brett när ekonomin havererar. Alla har ett ansvar och bördorna bör delas så jämt som möjligt. Det är girigt och moraliskt förkastligt att dela ut miljarder till aktieägarna när jobb hotas och försvinner i rasande takt.

Om ägarna har något som helst samhällsansvar borde de avstå från utdelningen, när styrelsen har så dåligt omdöme att den inte redan har ändrat sig och dragit in den.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.