• idag
  26 jan
  -6°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  27 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  28 jan
  -3°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  29 jan
  -4°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  30 jan
  -8°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Kan viruset fälla Trump?

Ledare
PUBLICERAD:
President Donald Trump är definitivt inte rätt person att hantera en pandemi.
Foto: Alex Brandon
Hur mycket är ett människoliv värt? Coronapandemin väcker frågan om hur ett klassiskt etiskt problem ska besvaras. USA:s president Donald Trump tänker inte låta ett virus sänka landets ekonomi i botten. Nedstängningen varar i max två veckor till, meddelar Trump.

I Sverige vill tredje AP-fondens vd Kerstin Hessius ha ett slutdatum för åtgärderna som räddar liv men skadar ekonomin. Det är naturligtvis omöjligt. Ett virus lyder inte order från vare sig presidenter eller vd:ar.

Sjukvården gör ständigt prioriteringar. Triagering, att välja en patient framför en annan, görs hela tiden på en akutavdelning. Det är lätt att förstå att ett hjärtstopp går före en stukad fot. Det blir betydligt svårare när respiratorerna inte räcker till och valet står mellan att rädda en 45-åring eller en 80-åring som inte kan andas själv.

Det är lika svårt att välja mellan höga dödstal eller en kraschad ekonomi. Det är fruktansvärt svår balansakt för politikerna och då blir frågan vem man helst vill ska ta de tuffa besluten.

Auktoritära ledare med öppet förakt för forskning visar sig vara direkt olämpliga. Brasiliens president Jair Bolsonaro ser en konspiration i coronapandemin och provocerar genom att göra allt det som läkarna avråder från.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán vill få större makt och styra genom dekret utan någon bortre tidsgräns. Det skulle ge en redan auktoritär ledare ännu mer av diktatoriska befogenheter.

Donald Trumps hantering av coronakrisen är en förvirrad blandning av lögner, orimliga löften och orealistiska prognoser. DN har följt presidentens bergochdalbana och desinformationskampanj de senaste två månader.

USA fick det första fallet 21 januari. Trump meddelade från Davos att allt var under kontroll och kommer att ordna sig. Redan då varnade forskare för en bred epidemi och en landsomfattande kris.

När Trump stoppade inresor från Kina 31 januari, dock inte för amerikanska medborgare, lovade han att de ”i princip” hade stoppat viruset. Några dagar senare förklarade att viruset skulle försvinna ”mirakulöst” när det blir lite varmare.

Några experter på pandemier finns inte kvar i Vita huset. De sades upp av Trump under 2018. I stället har han utsett svärsonen Jared Kushner till ansvarig för krishanteringen, han som också ska fixa fred i Mellanöstern. Jojo, lätt som en plätt.

Sedan dess har Trump skyllt börsraset på medierna, uppmanat folk att gå till jobbet även om de är sjuka, utropat nationellt nödläge och ljugit om att ”miljontals” testats när den faktiska siffran bara var 25 000 personer.

Nu finns över 20 000 registrerade smittade enbart i allt mer öde New York och USA kan snart bli pandemins epicentrum. Men Trump lyssnar inte på vetenskapens råd.

I stället twittrar han om att landet inte kan låta botemedlet vara värre än problemet självt. Fallande börskurser och förlorade jobb är inget han vill ha med sig in i presidentvalet i november där han får möta en annan man i riskgruppen som fyllt 70 år.

Trumps hantering av coronaviruset visar att han är olämplig att hantera svåra kriser. Det är bara att hoppas att en majoritet av väljarna inser det och förhindrar ett omval i höst.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.