• idag
  13 juli
  18°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  14 juli
  14°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  15 juli
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  16 juli
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  17 juli
  23°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

I Karlstad går vi på vänster sida

Insändare
PUBLICERAD:
I Karlstad borde det råda en lokal överenskommelse om vilken sida man går på, anser Håkan Holm Alteblad (S).
Foto: Magnus Andersson/TT
Måndagen den 22 mars hade Owe Nordling, en riktigt bra insändare. Det är inte alltid jag har samma åsikter som Owe, men nu har han helt rätt, skriver Håkan Holm Alteblad (S).

Från och med oktober gäller en ny lag för oss gångtrafikanter, vi skall gå på vänster sida. Jag gick i sjunde klass på högstadiet 1967. Då fick vi som elever, fungera som informatörer, vad som gäller när landet gick över till högertrafik. Bilar, mopeder och cyklar åker på höger sida och gångtrafikanter på vänster sida. Ganska märkligt att göra en ny lagstiftning för något så självklart och som gällt i 50 år. Anledning är att informationen är obefintlig i dagens undervisning.

Jag är som Owe, en glad pensionär som är ute och går så mycket som möjligt, cirka en mil per dag. Det är skrämmande det jag ser, absolut ingen som helst ordning och jag har konsekvent alltid gått på vänster sida, viker inte en tum. Det har blivit en och annan konflikt men jag vet att jag har rätt. Jag tycker inte att cyklisterna är det stora problemet. Småbarnsföräldrar med barnvagn och en mobiltelefon i högsta hugg, är överrepresenterade i att gå på fel sida. Givetvis ungdomar som inte fått lära sig detta i skolan, eller personer födda i ett annat land, men förvånansvärt många i min egen ålder, skärpning.

Jag och en ung partimedlem, som heter Emeli, har skrivit en motion till kommunfullmäktige i Karlstad. Vi vill att kommunen genomför en riktad informationskampanj om vad det är som gäller. I skolor och gärna ute på gator och torg. Hur svårt kan det vara?

Jag tycker också som Owe att man skall alltid gå på vänster sida, på trottoaren i affärer, ja överallt. Tyvärr finns det inget lagstöd till det beteendet, men varför inte ha lokal överenskommelse att i Karlstads kommun går vi på vänster sida.

Håkan Holm Alteblad (S

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.