Hoppa till huvudinnehållet

Beskedet: backarna får hålla öppet

Publicerad:
Reporter Jonas Brefält
Jonas Brefält
jonas.brefalt@vf.se
På tisdagen kom beskedet att skidanläggningarna får hålla öppet fram till påsk. ”Det blir jättebra!”, säger Branäs vd Anders Kjällström som påpekar att man redan infört en rad säkerhetsåtgärder för att minska risken för smittspridning.
På tisdagen kom beskedet att skidanläggningarna får hålla öppet fram till påsk. ”Det blir jättebra!”, säger Branäs vd Anders Kjällström som påpekar att man redan infört en rad säkerhetsåtgärder för att minska risken för smittspridning. Foto: Daniel Olausson

Vid lunchtid på tisdagen kom beskedet som skidanläggningar väntat på. De får hålla öppet fram till påsken.

– Det blir jättebra! säger Anders Kjällström, vd för Branäs.

Folkhälsomyndigheten och Svenska skidanläggningars organisation, SLAO, har fört diskussioner de senaste dagarna och enats om att backarna trots allt kan hålla öppet. Bland annat beroende på andra restriktioner som införts när det gäller serveringar och after ski.

– Vi följer och har följt det nogsamt så att vi kan rätta oss efter vad de säger, säger Anders Kjällström, som redan i helgen berättade att Branäs stängt sin after ski, infört tallriksservering och stängt nattklubben.

Branäs vd om coronakrisen: ”Rekordår om inte detta kommit”

Strax före beskedet om skidanläggningarna meddelade socialminister Lena Hallengren (S) vid en pressträff att endast bordsservering kommer tillåtas på landets restauranger, barer och kaféer från och med onsdag den här veckan.

– Vi är väldigt med på åtgärderna och har förekommit vissa. Vi känner oss trygga med att göra de små justeringar som behövs. För oss blir det enkelt att hantera det här, säger Anders Kjällström.

Skidanläggningarna får fortsatt hålla öppet. Branäs stänger efter annandag påsk. Värmlänningar kan därmed inte tillbringa påsklovet där eftersom det infaller i veckan efter påsk i år. Men merparten av resten av Sverige har lov i påskveckan.
Skidanläggningarna får fortsatt hålla öppet. Branäs stänger efter annandag påsk. Värmlänningar kan därmed inte tillbringa påsklovet där eftersom det infaller i veckan efter påsk i år. Men merparten av resten av Sverige har lov i påskveckan. Foto: Tor Erik Schrøder/NTB scanpix/TT

Han är lättad över att Branäs nu inte behöver avsluta säsongen i förtid.

– Då kör vi, jajemen! Det blir jättebra. Roligt för personalen och framförallt roligt för gästerna som sett fram mot att få komma och åka skidor.

När det gäller själva skidåkningen har Branäs också vidtagit försiktighetsåtgärder för att minska risken för smittspridning. Gondolen är stängd för resten av säsongen, liksom singelköerna och ankarliften i Mattesdalen. Köfållor efter vändkorsen används inte och i sittliftarna gäller att varannan plats ska lämnas tom. När det gäller sistnämnda kan det göras undantag för sällskap som känner varandra.

Anläggningen kommer nu hålla öppet fram till påskhelgen och kan därmed också ta emot påsklovsturisterna. I alla fall de flesta av dem.

– Vi stänger efter annandag påsk, 13 april. Det är sista öppetdagen. I år tror jag bara det är Värmland som har lov efter påsk, säger Anders Kjällström.

Artikeltaggar

Anders KjällströmBranäsCoronavirusetFolkhälsomyndighetenSLAOTurism

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.