• idag
  4 apr
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  5 apr
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  6 apr
  12°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  7 apr
  13°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  8 apr
  11°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Viruset kan bli en tankeställare

Insändare
PUBLICERAD:
Det minskade flygresandet har positiva effekter på klimatet.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Viruset är en tankeställare, kanske är det dags att ändra strategi och livsstil.

Viruset har ett fritt pass, en global varelse som flyger via luften utan kontroll och hälsar på alla utan skillnad, på det viset är det rättvist, Viruset gäller handskakning och kramar. Men på många sätt är det orättvist, många har dött, men mest de svaga i samhället, äldre och människor som har svagare immunförsvar.

Många är förlorare, men miljön är vinnaren. Miljöaktivister strävade efter att minska miljöeffekter, att inte resa långa avstånd, utan delta i aktiviteter via digitala deltagande i kongress, utbildningar och stora möten som i dagsläget äger rum med fysisk närvaro. Dessa aktiviteter skall ersättas med video, Skype eller digitala länkar.

Det är en global tragedi i en modern tid. Den nya generationen upplever den gamla tidens kris som drabbade samhället och nu upprepar det sig i tragisk form igen, kolera utbrott epidemi och 1936 ekonomiska deflationen.

Coronaviruset drabbar många, några förlorar nära och kära, andra blir arbetslösa.

Affärer blir stängda. Detta virus bevisade i den osäkra tiden vilka som är viktiga för samhället, vårdpersonal, serviceinriktade sektorn. Det är ändå en ringklocka att få veta att de viktigaste människorna inte är VD bolag och styrelsen, inte heller kapitalägda människor, inte heller stora aktieägarna och fastighetsägarna, som skall rädda oss nu, utan det är de, som inte tjänar mycket pengar: vård personal, serviceinriktade människor, ambulansförare med mera.

Det positiva som vi kan lära oss av corona är att hålla många aktiviteter via videolänkar framöver och utöka digitala kontakter för att undvika skadan på miljon. Minska resor, flyg och bilåkande och i slut ändan skona miljön.

Asso Zand

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.