• idag
  4 apr
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  5 apr
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  6 apr
  12°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  7 apr
  13°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  8 apr
  12°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Solidaritet går före egoism

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Statsminister Stefan Löfven (S) håller tal till nationen i SVT med anledning av coronapandemin.
Foto: Anders Wiklund/TT
Att statsministern håller tal till nationen är mycket ovanligt. Senast det hände var när en chockad, men samlad Göran Persson höll ett tal i september 2003 efter mordet på Anna Lindh. Så nog var det ödesmättat när Stefan Löfven på söndagskvällen skickade en vädjan till alla att ta sitt ansvar i coronapandemin.

Sverige är av hävd ett land präglat av stor tillit till samhället och till varandra, visar internationella jämförelser. Vi har ett ickeauktoritärt sätt att styra landet. Det är sällan det reses krav på en stark ledare som kan peka med hela handen.

Samförstånd och kompromisser har en lång tradition i landet. Men växande klyftor och ökad polarisering har gradvis minskat tilliten och ökat misstron. Det är en oroväckande utveckling. Politiker och myndigheter ska givetvis granskas och kunna kritiseras, men det måste ske på sakliga grunder.

Coronapandemin är en prövning på hur tilliten ser ut i praktiken och vilket ansvar var och en tar i en verklig kris. Sverige har valt en unik väg för att möta det lömska viruset. I stället för stenhårda stängningar, restriktioner och utegångsförbud har regeringen och myndigheterna litat på att folk frivilligt ska följa deras enkla och tydliga råd.

Stefan Löfven kom inte med några nyheter eller påbud i sitt korta och starka tal. Men budskapet var tydligt och går inte att missförstå:

”Nu har vi alla ett stort eget ansvar. Det kommer några få, avgörande stunder i livet då du måste göra uppoffringar inte bara för din egen skull utan också för att ta ansvar för din omgivning, för dina medmänniskor, och för vårt land. Den stunden är nu. Den dagen är här. Och den uppgiften gäller alla. Var och en av oss har ett ansvar att förhindra smittspridning, att skydda äldre och andra riskgrupper.”

Sjukvården tar sitt ansvar och hittar kreativa lösningar. De har imponerande snabbt riggat en beredskap för att ta hand om anstormningen av covid-19-patienter, trots att förutsättningarna är dåliga. Bristen på sjuksköterskor och vårdplatser är stor även utan en pandemi.

Kommunerna förbereder sig också. Personal flyttas från verksamheter som inte är livsviktiga till äldreomsorgen. Krisen kan bli långvarig och det gäller att vara uthållig.

Nu är det upp var och en att visa att vi kan ta personligt ansvar och se till att den svenska modellen håller. Nu måste omtanken om och solidariteten med andra gå före egoismen. Det måste bli mer ”vi” och mindre ”jag”.

Det gäller inte minst de som fyllt 70 år och som vägrar att hörsamma den tydliga rekommendationen att kraftigt begränsa sina kontakter med andra människor. De måste förstå att de inte kan fortsätta som vanligt, hur unga de än känner sig. Det kan ge sjukvårdspersonalen den puckel av patienter de inte mäktar med.

Vi kan också utgå från att det var sista gången som Stefan Löfven vädjade till oss. Om vi inte följer rekommendationerna blir nästa steg tvingande åtgärder som begränsar vardagslivet och slår ännu hårdare mot jobb och ekonomi.

Så här kommer än en gång regeringens och Folkhälsomyndighetens råd: Stanna hemma om du känner dig krasslig. Begränsa dina sociala kontakter. Skydda de äldre. Tvätta händerna ofta och noggrant.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.