• idag
  31 mars
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  1 apr
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  2 apr
  • Vind
   11 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  3 apr
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  4 apr
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Folkhälsomyndigheten: Så många iva-platser behövs i Värmland

Vård & omsorg | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Ett hundratal slutenvårdsplatser och uppåt ett 40-tal platser inom intensivvården räknar Folkhälsomyndigheten att Värmland kommer att behöva när coronaepidemin når sin kulmen.
Foto: Håkan Strandman
Region Värmland kan behöva ett 40-tal intensivvårdsplatser när coronaepidemin når sin kulmen i länet. Den bedömningen gör Folkhälsomyndigheten.
– Det är klart att vi måste planera för vad vi tror kommer att ske, säger Tobias Kjellberg, medicinskt ledningsansvarig på Region Värmland.

Coronasmittan kommer antagligen att spridas i form av regionala utbrott, tror Folkhälsomyndigheten, som gjort regionala skattningar av vårdbehovet. I Region Värmland räknar man med att det behövs ett hundratal platser inom slutenvården och uppåt 40 platser inom intensivvården vid en topp av antal coronapatienter.

Hur många intensivvårdsplatser som finns i länet kan Tobias Kjellberg inte svara på, inte heller huruvida regionen klarar att skapa ett 40-tal sådana.

– Det är så att antalet intensivvårdsplatser är sekretessbelagt med hänvisning till rikets säkerhet, så därför kan jag inte uttala mig i den frågan. Men vi riggar för en förväntad ökning, så kan man väl säga. Och det är klart att vi måste planera för vad vi tror kommer att ske, säger han.

I Stockholm bygger man fältsjukhus i en mässhall. Tittar ni också på externa lösningar?

– Vi gör inte det just nu i alla fall. Man kan säga att vi har nog inte primärt lokalmässiga utmaning utan det gäller nog att få personalen att räcka till. Nästa problem efter personal är medicinteknisk utrustning och sedan kanske lokaler kommer, säger Tobias Kjellberg och fortsätter:

– Vi skjuter på extremt rörligt mål. Det innebär att när jag svarar dig att vi inte har några planer på fältsjukhus, så gäller det svaret just nu. Vi ser inte det som vår största utmaning men vi får förstås vara ödmjuka och förstå att den frågeställningen kan vara relevant om ett tag. Jag hoppas inte det, men så skulle det kunna vara. Hälso- och sjukvårdschefen i Stockholm sa att ”vi planerar för det värsta och hoppas på det bästa”. Det sammanfattar det väl rätt bra.

Tobias Kjellberg.
Foto: Tommy Andersson

Samtidigt som regionen ställer om för coronaepidemin finns det fortfarande ett stort vanlig vårdbehov, konstaterar Tobias Kjellberg.

– Riggar vi bara för corona utan att ta hänsyn till det vanliga vårduppdraget kommer vi att bygga köer och patientsäkerhetsrisker. Vi måste lösa detta parallellt och det kräver att många tänker samtidigt och då gäller det att vi kommunicerar och är snabba i omställningar.

Vet ni någonting om när en coronatopp skulle kunna komma?

– Vi har haft den frågeställningen uppe idag utan att kunna hitta något någon tydligt svar. Men vi ser när vi tittar på inflödet till intensivvårdsavdelningar i landet så har antalet vårdade coronapatienter tydligt ökat sen i fredags. Det indikerar ändå att vi är på väg in i någon högre belastning.

Folkhälsomyndighetens beräkningar är gjorda av en arbetsgrupp med infektionsläkare, epidemiologer och analytiker och bygger på data från Kina och Italien, som anpassats till svenska förhållanden. De bygger på ett antal antaganden, till exempel att 5 procent av de infekterade har behov av andningshjälp och intensivvård och att 15 procent har andningspåverkan och behöver sjukhusvård på slutenvårdsavdelning.

Så här beräknar Folkhälsomyndigheten att kurvan över antalet smittade som behöver vård i Värmland skulle kunna se ut. Här är antagandet att patienter vårdas på intensivvårdavdelning i 14 dagar. När toppen nås går inte att säga. (VF har förtydligat rubrikerna i graferna).

– Vårt fokus har varit att ge regionerna bästa skattning på det maximala vårdbehovet inom både slutenvården och iva dag för dag under ett utbrott, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Skattningarna kommer att justeras i takt med att Folkhälsomyndigheten får tillgång till mer data. Hela rapporten kan läsas här (pdf).

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.