• idag
  4 apr
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  5 apr
  10°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  6 apr
  12°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  7 apr
  13°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  8 apr
  11°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Att leva med en osynlig sjukdom

Insändare
PUBLICERAD:
Det finns inga ursäkter för att ställa sig på en parkeringsruta för rörelsehindrade utan giltigt tillstånd.
Foto: Johan Nilsson/TT
Jag har en sjukdom du kanske aldrig hört om. Ehlers danlos syndrom.

Det är en bindvävssjukdom som kan orsaka mycket smärta på många sätt, göra att leder går ur led, att man skadar sig lättare och till en följd också ofta lider av kronisk trötthet. Varje dag är en stor utmaning. Vissa av oss ser du inte alls något på, andra kanske behöver synliga hjälpmedel.

I skrivande stund sitter jag inte själv i rullstol hela tiden, men rullstol är ändå något som blivit en del av min vardag sen några månader. Jag har för närvarande inte något parkeringstillstånd och behöver inte heller det, men jag har viktig information, viktiga iakttagelser!

Ett stort problem i Sverige och världen är människor som inte bryr sig eller förstår reglerna. Efter att ha kollat runt i olika sociala medier har jag blivit chockad över att se vad många människor får kämpa med. Att de har ett handikapp är visst inte en tillräckligt stor börda för dem, nej de ska också regelbundet råka ut för människor som inte bryr sig. Om du ser en skylt som visar ett "P" följt av en symbol på en rullstol, betyder det att parkeringen är till endast för personer med behov – fastställt av läkare – och med ett giltigt tillstånd från kommunen. Denna parkering är endast till för de med detta tillstånd.

"Ska bara in max fem minuter" är inte ett giltigt argument. Inte heller "står här och håller koll, flyttar mig om det behövs". Menar personer som säger så att de SER när en bil dyker upp med en person inuti som har behov? Är det blinkande discokulor på de behövandes bilar? Ska den personen först parkera långt bort, sen ta rullstolen till dig, knacka på din ruta och be dig flytta på dig? Låt bara bli att parkera där. En annan sak: bredvid dessa rutor finns ofta ett område med ränder. Det är inte en plats för kundvagnar, cyklar, mopeder etc. Detta utrymme är till för att en person med behov ska kunna öppna sina dörrar fullt ut och komma in och ut med rullstol eller annat hjälpmedel. En annan grej man gärna kan tänka på är detta: tyvärr finns det många butiker med mera som inte har särskilda parkeringar för de med handikapp. Givetvis behöver de ändå platsen. Om du därför inte måste stå utanför dörren – ställ dig gärna ett par parkeringar längre bort så kan någon som har svårt att förflytta sig möjligt att få stå där hellre än frisk herr muskelknutte så att säga. Och till dig som själv har verksamhet: kan du ordna parkering? Kan du göra butiken mer tillgänglig? Kan du förbättra och förenkla för oss?

Rörande handikappstoaletter gäller samma sak! Om du inte har akut (akut bokstavligen) behov så var snäll och använd inte dessa toaletter. Dessa toaletter är till för handikappade samt ofta för blöjbyte. Och om du ändå ignorerar detta och faktiskt går in på en – var snäll och gör oss en tjänst – kolla så nödhjälpsnöret hänger fritt. Om snöret sitter uppsatt på väggen kan inte en person som hamnat på golvet tillkalla hjälp.

Handikappsanpassning borde inte behöva finnas – det borde nämligen inte vara en eftertanke. Det borde vara inkluderat i samhället från början. Nu är det dock inte så för det mesta – men du kan hjälpa till genom att vara medveten om saker som detta. Du kan också erbjuda någon hjälp eller hålla upp en dörr (men stå bakom den annars står du i vägen).

Slutligen: inte alla handikapp syns. Inte alla ser ut som på skyltarna. Så ropa inte fejk efter någon som står på handikappsparkering och kan gå. Du vet inte hur det känns i den personens kropp eller ifall den har andra problem så som exempelvis hjärtfel.

Det finns sorgligt nog exempel på människor som förstört för någon med handikapp i syfte att hjälpa och skydda den. Hur då?

Jo, genom att filma en person som parkerat på en sådan ruta men inte sätter sig i en rullstol och sen lägga ut på sociala medier med en arg post om hur fräcka vissa människor är. En stackars tjej råkade ut för detta och fick också hela sin bil "intejpad" med plastfilm. Hon satt inte i rullstol men hade mycket allvarliga osynliga problem. Hon blev naturligtvis helt knäckt över händelsen. Den person som gjort detta mot henne hade tydligen haft som avsikt att skydda behövande genom att "sätta dit" fejkare. Tyvärr drabbade det alltså en som inte fejkade. Tragiskt!

Avslutningsvis: du kan vara till hjälp genom att hjälpa till att sprida kunskap. Du kan ställa kundvagnen där den ska stå, du kan parkera lite längre från butiken om du är pigg och frisk, du kan erbjuda hjälp, du kan sluta jaga efter "fejkare" och lägga den tiden på att istället dela denna insändare.

Tack.

Sarah

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.