Låt inte paniken ta över

Ledare
PUBLICERAD:
Finansminister Magdalena Andersson har öppnat ladorna för att möta coronakrisen.
Foto: Jessica Gow/TT
Ett elakt virus har fått världsekonomin att tvärbromsa. Först stängde Kina, nu är det Europas tur att bomma igen gränser, fabriker, skolor, butiker och krogar. Nästan allt stannar upp när människor uppmanas att bli kvar hemma eller inte ens tillåts gå ut.

När Lehman Brothers gick i konkurs i september 2008 rasade hela finanssystemet som ett korthus. Regeringar över hela världen försökte förhindra ett totalt sammanbrott med enorma stödpaket.

Konsekvenserna blev oerhört svåra för många människor. De fick gå från sina hem och förlorade sina jobb. FN räknar med att 27 miljoner jobb runt om i världen försvann efter bankernas och finansinstitutens ansvarslösa agerande. Det kan bli lika många nu.

I Sverige försvann någonstans mellan 100 000 och 150 000 industrijobb i finanskrisen. Många av dem kom aldrig tillbaka. Arbetslösheten steg på två år från strax under sex procent till närmare nio procent, trots stora stödinsatser.

I arbetslöshetens spår följde oro, depressioner och självmordstankar. I hårt drabbade Grekland steg självmorden med 40 procent mellan 2010 och 2011. Svårigheten att betala personliga skulder anses vara en förklaring.

Att bli arbetslös och få sämre ekonomi påverkar den psykiska hälsan. Arbetslöshet kan precis som ett virus vara dödlig. Risken att dö ökar för den som blir arbetslös, visar forskningen.

Det finns dock en tydlig skillnad mellan 2008 och 2020. Finanskrisen utvecklades ganska långsamt, effekterna av coronakrisen kommer blixtsnabbt.

Volvo stänger fabrikerna i Sverige på måndag. Restauranger har tappat nästan hela omsättningen, hotell och konferensanläggningar står tomma och stänger. Flygbolag drar ner trafiken med 90 procent och färjor slutar gå. Gråtande småföretagare i besöksnäringen ser sina livsverk kraschlanda.

Epidemiologen och folkhälsoprofessorn Måns Rosén varnar på Aftonbladet Debatt för att de drastiska åtgärder som görs för att förhindra spridningen av coronaviruset kan orsaka fler dödsfall än själva viruset. Det är en varning att ta på allvar.

Varslen duggar tätt och fler är sannolikt att vänta. Men Sverige får inte helt stanna upp. Lokala butiker och restauranger bör stöttas, alla kreativa lösningar bör uppmuntras.

Människor under 70 år som inte är i en riskgrupp och är friska behöver inte stanna hemma. Inte om man följer Folkhälsomyndighetens kloka råd. Det finns förhoppningsvis ett liv efter coronaviruset också.

Regeringen och finansminister Magdalena Andersson har agerat kraftfullt och föredömligt i ett extraordinärt läge för att stoppa blodflödet. Blixtsnabbt togs ett krispaket på 300 miljarder kronor fram när statens välfyllda lador öppnades.

Lika fort togs nya regler fram för korttidspermittering. 1,3 miljoner löntagare omfattas redan av sådana avtal. Möjligheten för företag att skjuta upp skatteinbetalningar och låna pengar extra billigt finns också på plats.

På fredagen kom ett nytt stödpaket på 125 nya miljarder kronor, främst inriktat på små och medelstora företag. Däremot verkar bankerna inte vara så intresserade av att använda de 500 miljarder kronor som Riksbanken lånade ut gratis i förra veckan. Det är sorgligt, men inte särskilt överraskande. Trots sina enorma vinster vill storbankerna helst inte ta några risker.

Det är oerhört viktigt att rädda det som räddas kan. Liv i första hand förstås, men sedan måste jobben värnas. Företagens kris får inte sluta med alltför många konkurser. Paniken får inte ta över. Då är vi riktigt illa ute.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.