• idag
  31 mars
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  1 apr
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  2 apr
  • Vind
   11 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  3 apr
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  4 apr
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Staten tar på sig ledartröjan

Ledare
PUBLICERAD:
Sverige har säkrat omfattande leveranser av ansiktsskydd från företaget Dräger, meddelade socialminister Lena Hallengren (S) och Jonas Nykvist från företaget.
Foto: Anders Wiklund/TT
Coronakrisen visar att marknaden inte klarar av att hantera en pandemi. Här krävs en stark stat och en tydlig styrning. Det är bra att Socialstyrelsen tar på sig ansvaret för nationell upphandling av sjukvårdsutrustning när de största regionerna struntat i att bygga upp egna beredskapslager.

Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten har länge rekommenderat sjukvårdsregionerna att ha egna lager av ansiktsskydd och annan utrustning i händelse av en pandemi. Det är en av de viktigaste grundstenarna i beredskapen.

Ekoredaktionen berättade i onsdags att landets tre största regioner plockat bort kraven på att de ska hålla lager av skyddsutrustning i sina pandemiplaner. De, alla borgerligt styrda, har sedan struntat i att köpa in produkterna.

Johnny Magnusson, regionråd (M) i Västra Götalandsregionen, erkänner att de valt att jobba efter näringslivets modell med just-in-time, det vill säga att produkter inte ska finnas i stora lager utan komma fram just när de behövs. Man beställer först när de börjar ta slut.

I dag passar det inte ens för bilindustrin, som stänger fabrik efter fabrik för att delarna inte kommer fram. Att det inte funkar i samband med en pandemi som hotar liv borde vara självklart, men det har sjukvårdspolitikerna inte förstått.

Nej, förtjusningen i New Public Management har gjort att de hellre släppt in marknadskrafterna genom ständigt nya vårdval än skyddat personal och befolkning vid en eventuell pandemi. Det har resulterat i en växande byråkrati som mätt vårdens resultat på längden och tvären.

Apotekstjänst AB - billigast, men inte bäst. Inte ens bra.
Foto: Pontus Lundahl/TT

Jakten på lägsta pris öppnade i fjol dörren för tidigare videouthyraren Apotekstjänst i fem regioner med förödande resultat. Operationer fick ställas in, sjukhus gå upp i stabsläge när de beställda sjukvårdsprodukterna inte kom fram i tid eller inte höll måttet.

Det blir riktigt obehagligt när giriga och cyniska företagare nu försöker slå mynt av coronakrisen. Som det nystartade företag som kränger ett ”familjekit” med en liten flaska handsprit, åtta engångsmunskydd för barn och två för vuxna för 390 kronor. På ett apotek skulle samma produkter kosta runt en femtiolapp.

Eller som influencern Katrin Zytmovierska som använde coronaviruset för att marknadsföra sin nya omega-3-olja, med motiveringen att ”timingen kunde inte ha varit mer perfekt”. Hon möttes med all rätt av kraftiga reaktioner och ett stort antal anmälningar till KO.

Allra mest skamlig är ändå William Hahne, vice ordförande i högerextrema Alternativ för Sverige. Eftersom landet har en så ”urusel beredskap och katastrofal smittskyddshantering” lanserade han i helgen en ny sajt där han säljer andningsskydd som inte skyddar mot virus till höga priser.

”Jag såg en möjlighet, tog en enorm personlig risk och satsade större delen av mitt livs besparingar på att importera andningsskydd till Sverige”, skriver Hahne. Men han är ingen hjälte, utan en obehaglig bondfångare vars affärsidé bygger på falska fakta och folks rädsla.

Tack och lov att regeringen nu gett Socialstyrelsen ansvaret för inköp och distribution av skyddsutrustning och andra medicinska produkter till vården. Intresset från seriösa företag att hjälpa till är stort.

Inte bara vodka utan även Absolut handsprit.
Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

Vodkatillverkaren Absolut har erbjudit sig att tillverka handsprit till sjukvården. En tank med 200 000 liter har redan producerats. Socialstyrelsen har träffat avtal med tyska medicinföretaget Dräger om leverans av ytterligare 200 000 ansiktsskydd i månaden av högsta filtreringsklass.

Socialminister Lena Hallengren uppmanar fler företag som vill hjälpa till att vända sig till MSB. Det är bra. Tillsammans kan vi hindra smittan från att spridas.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.