• idag
  31 mars
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  1 apr
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  2 apr
  • Vind
   11 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  3 apr
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  4 apr
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Slå vakt om våra bibliotek

Ledare
PUBLICERAD:
Fler än vart fjärde bibliotek har lagts ner på 25 år.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sveriges Författarförbund har startat en kampanj för att rädda de svenska folkbiblioteken. Det är en nödvändig kampanj och en viktig strid. Folkbiblioteken har mäktiga fiender som hotar demokratins offentliga skattkammare.

Utvecklingen är dyster. På 25 år har fler än vart fjärde av landets folkbibliotek och filialer lagts ner. Besparingar i kommunerna tvingar tre av tio bibliotek att skära ner i år.

I Stockholms stadsbibliotek har 20 tjänster som bibliotekarier försvunnit i den senaste bantningen i fjol. Nyinköpen minskar och det internationella biblioteket bantas hårt.

Skillnaden mot hur det ser ut i Köpenhamn och Oslo är påtaglig. Huvudbiblioteket ”Den svarta diamanten” i hamninloppet i den danska huvudstaden lyser som en symbol för kultur, kunskap och bildning.

Oslos nya ståtliga stadsbibliotek, Deichman Bjørvika.
Foto: Marianne Løvland

Oslo har byggt ett nytt spektakulärt stadsbibliotek, Deichman Bjørvika, mitt i centrum intill det vackra operahuset. Varannan Oslobo besöker stadens bibliotek, ambitionen med nybygget är att ännu fler ska hitta dit.

De gör det inte bara för att låna böcker utan också för aktiviteter, samtal, dialog och debatt. Det är sådant som behövs mer än någonsin i dag, när samhället och debattklimatet blir allt mer polariserat och hårt.

”Flitigt läsa gör dig klok, därför läs varenda bok”, skaldade Axel Wennergren, mer känd under signaturen Falstaff, fakir för 125 år sedan i boken ”Enhvar sin egen professor – Allt menskligt vetande i sammandrag”. Alla behöver inte bli professorer eller läsa varenda bok, men att läsning är utbildningens grund går inte att förneka.

Det är därför oroande att läsningen minskar bland landets ungdomar. Ännu mer oroande är att bara var tredje skolelev har tillgång till ett bemannat skolbibliotek.

Sämst är inte förvånande friskolorna, som strävar efter största möjliga vinst. En kunnig och engagerad skolbibliotekarie kan vara avgörande för många ungas intresse inte bara för litteratur, utan även för skolresultatet och den fortsatta resan genom livet.

Biblioteken hotas av annat än dålig ekonomi. Moderatstyrda Nacka har privatiserat alla sina bibliotek av ideologiska skäl. Vinstdrivna bibliotek satsar av naturliga skäl på det som är lönsamt. Populära och storsäljande böcker lär gå före smalare litteratur.

I förslaget till nationell biblioteksstrategi slås fast i inledningen att biblioteken tillhör folket. Ja, så borde och ska det vara. Biblioteken är en viktig grundsten i folkbildningen och demokratin.

I SD-styrda Sölvesborg har biblioteksverksamheten politiserats och inskränkts.
Foto: Johan Nilsson/TT

Ett tredje hot har seglat upp. I kommuner där Sverigedemokraterna har makten har biblioteken politiserats och inskränkts. I Sölvesborg ska biblioteken enligt biblioteksplanen inte längre stimulera till kreativa möten mellan ”kulturer och idéer”. Biblioteken ska inte driva uppsökande verksamhet. Inköp av böcker på hemspråk till skolbiblioteken stoppas, liksom dockteater på arabiska.

Hoten måste avvärjas. Därför kommer författarförbundets kampanj helt rätt i tiden.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.