• idag
  31 mars
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  1 apr
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  2 apr
  • Vind
   11 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  3 apr
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  4 apr
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Regionen: "Vi går emot något som är okänt"

Vård & omsorg | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
På akuten och infektionskliniken i Karlstad finns instruktioner för hur de som söker med misstänkt coronavirus ska bete sig.
Foto: Lisa Olaison
Först om två veckor tros läget bli riktigt besvärligt i regionen – nu jobbas det hårt på att hitta fler vårdanställda som har intensivvårdskompetens.

När Folkhälsomyndighetens databas över landets smittade uppdaterades på torsdagen stod det klart att antalet konstaterat smittade i länet hade gått upp till 36 personer. Ett 37:e fall tillkom under seneftermiddagen, men det är ännu inte säkerställt om det hör till Värmland eller annan region.

Samtidigt jobbas det på CSK för att hitta nya lokaler åt de som visar symtom – och det förbereds för att intensivvårdsavdelningen ska bli kraftig ansatt.

– Nu har vi en patient som vårdas där, som är smittad. Sen planerar vi för en utökning och vi tror inte att det brakar till nu i helgen utan vi räknar med att vi har två veckor på oss och nu försöker vi använda de veckorna till att förbereda oss, säger Tobias Kjellberg, medicinskt ledningsansvarig vid Region Värmland.

De som vårdas på iva för smittan är bland annat i behov av respiratorer – men finns det nog många för ett större antal svårt sjuka? Ja, menar Tobias Kjellberg.

– Vi uppfattar det som att det finns en adekvat tillgång på ventilatorer.

Ett annat problem som kan uppstå är personalbrist på avdelningen varför det också jobbas på att hitta personal som kan rycka in från annat håll.

– För att säkerställa att vi har personal så ser vi var de kan finnas hos andra arbetsgivare, som kommunen och universitetet, och vi ska se till att de som inte har jobbat inom aktiv intensivvård men som har kompetensen ska få reaktivera den.

Hur skulle ett beslut om att stänga grundskolor påverka sjukhuset?

– Vi uppfattar det som att med en stängning av skolor så följer en förväntan om att kommunen kommer tillhandahålla dagbarnvård för de som jobbar inom vården och det är en förväntan som Socialstyrelsen har också.

Ingen panik för tillfället – men en respekt för framtiden och ovissheten.

– Det är ju så att vi går mot något som är okänt och vi lägger en plan för något som är okänt utifrån de simuleringar som Folkhälsomyndigheten har gjort utifrån utvecklingen i Kina och Italien, och vi hoppas att det är adekvat. Vi jobbar nu förtjänstfullt för att förbereda oss inför någonting som vi aldrig har varit med om i modern tid, säger Tobias Kjellberg.

Tobias Kjellberg, medicinskt ledningsansvarig vid Region Värmland.
Foto: Tommy Andersson
Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.