• idag
  12 juli
  14°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  13 juli
  20°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  14 juli
  21°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Socialministern manar äldre: Begränsa era kontakter

Inrikes/utrikes | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Socialminister Lena Hallengren (S) håller pressträff med anledning av coronaviruset.
Foto: Ali Lorestani / TT
Socialminister Lena Hallengren (S) riktar ett skarpt budskap till landets äldre under coronakrisen:
– Vi förstår att ni vill leva som vanligt, men just nu går inte det.

Landets äldre har tidigare fått höra från både regeringen och Folkhälsomyndigheten att man ska hålla sig hemma så mycket som möjligt. Vid en presskonferens i dag upprepade Lena Hallengren rådet "på förekommen anledning".

Kan ta emot

– Jag vill säga till dig som är över 70 år: Begränsa nära kontakter med andra. Undvik platser med många människor, håll kontakten med nära och kära på telefon, sade hon när hon riktade sig särskilt till landets äldre.

– Jag vet att det här är starka uppmaningar som verkligen kan ta emot för Sveriges mycket aktiva och driftiga pensionärer. Det är väl också så att det upplevs lite olika beroende på var i Sverige man just nu bor.

– Men även om det tar emot gäller det nu för den grupp som byggde vår välfärd och håller i gång mycket av föreningslivet att ta till sig rekommendationerna, säger Hallengren.

"Rädda liv"

– Vi måste tillsammans dämpa smittspridningen. Ytterst handlar det om att rädda liv, säger hon och påpekar att myndigheter skarpt rekommenderar att inte besöka närstående på sjukhus eller äldreboenden.

– Följ de råden så klarar vi det här tillsammans

Statsepidemiolog Anders Tegnell har tidigare sagt att Sveriges äldre behöver "fysiskt isoleras", och påpekat att dödligheten för coronaviruset stiger drastiskt vid 70-års ålder.

– Vi måste hjälpa dem att inte ha så många sociala kontakter i dag, sade han på onsdagen.

Ansiktsskydd

Sverige har även säkrat omfattande leveranser av ansiktsskydd från företaget Dräger.

– Vi kommer att leverera 200 000 enheter extra per månad. Det är ansiktsskydd av högsta filtreringsklass. Redan innan mars månads utgång kommer vi att börja leverera de här ansiktsskydden, säger Jonas Nyquist från Dräger.

Hallengren konstaterar att tillskottet är "betydande".

– Det här är en långsiktig lösning baserad på inhemsk produktion, säger Lena Hallengren.

Ministern vill inte kommentera kostnaden för leveranserna av ansiktsskydd. Men hon avslutade den korta pressträffen med att uppmana andra företag som kan hjälpa till att lösa materialbristen att vända sig till MSB.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.