Grafik: Coronavåren i Värmland

Vård & omsorg | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Här redovisades aktuellt coronaläget fram till början av juli. Från och med vecka 36 hittar du VF:s coronalägesrapport här istället.

Siffrorna endast visar hur många av de som testats som har testat positivt – inte hur många som är smittade.

Vi redovisar inte antalet tillfrisknade eftersom det inte finns någon sammanställd data om det. Regionen och Folkhälsomyndigheten har ingen sådan i den här fasen av smittbekämpningen. De allra flesta som smittas får en lindrig sjukdom och tillfrisknar efter en tids egenvård i hemmet. En liten andel av de smittade kan bli allvarligt sjuka. Notera att de olika databaserna uppdateras vid olika tidpunkter och därför kan vissa uppgifter skilja sig från varandra.

De första fallen i Värmland konstaterades i början av mars. Till en början var de flesta kopplade till en resa till Italien. Den 17 mars noterade regionen att man hade ett fall som skulle kunna ha blivit smittat i länet. Notera att riktlinjerna för vilka som ska testas gjordes om den 13 mars. Innan dess testades personer som vistats i områden med känd smittspridning av covid-19. Sedan den 17 juni kan personer i samhällsviktig verksamhet beställa självtester.

Smittskydd Värmland gör bedömningen att det förekommer smittspridning i hela Värmland. Varje torsdag presenterar Folkhälsomyndigheten bekräftade fall per kommun, men redovisar inte antalet fall i de kommuner där de understiger 15 personer. Uppgifter för dessa hämtar vi från Region Värmland.

Den 24 mars konstaterades det första dödsfallet i länet, en äldre patient med underliggande sjukdom.

Smittan startade i Kina och upptäcktes i slutet av 2019. WHO klassade i slutet av januari sjukdomen som ett internationellt hot mot människors hälsa, i Sverige beslutade regeringen att den är en samhällsfarlig sjukdom i början av februari. I Sverige tog smittan fart kring sportlovet, i skarven mellan februari och mars. Den 11 mars deklarerade WHO att covid-19, sjukdomen som orsakas av det nya coronaviruset, är en pandemi.

Observera att olika länder har olika rutiner för vilka och hur många som testas och i vilken omfattning testen görs, vilket gör att jämförelserna kan bli svåra att göra. Det finns sannolikt ett stort mörkertal för antalet smittade.

Folkhälsomyndighetens rekommendationer

Stanna hemma. Känner du dig sjuk med symtom som snuva, hosta eller feber ska du försöka låta bli att träffa andra människor. Gå inte till jobbet, skolan eller förskolan. Det gäller även om du bara känner dig lite sjuk. Stanna hemma så länge du känner dig sjuk. Om du blir sämre och inte klarar egenvård i hemmet kan du ringa 1177 för sjukvårdsrådgivning. Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går till jobb eller skola.

Äldre människor har större risk att bli svårt sjuka. Därför är det viktigt att inte i onödan besöka personer på sjukhus och äldreboenden. Låt bli sådana besök om du känner dig det minsta sjuk. Du som arbetar med vård av äldre ska inte gå till jobbet om du har hosta eller är förkyld.

Var uppmärksam på symptom. De symtom som rapporterats är framförallt feber och hosta. Även andningspåverkan, snuva, halsont, huvudvärk, illamående, muskel- och ledvärk är vanliga symptom.

Tvätta händerna ofta. Smittämnen fastnar lätt på händer. De sprids vidare när du tar någon i hand. Tvätta därför händerna ofta med tvål och varmt vatten, minst 20 sekunder.

Tvätta alltid händerna när du kommer hem eller när du kommer till ditt arbete efter att ha varit ute, före måltid, vid mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.

Hosta i armvecket. När du hostar och nyser sprids små, små droppar som innehåller smittämnen. Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer. Släng alltid pappersnäsduken i en papperskorg och tvätta händerna. Undvik att röra ögon, näsa och mun.

Äldre bör begränsa sociala kontakter. Det innebär bland annat att man så långt som möjligt ska undvika folksamlingar i exempelvis kollektivtrafik, affärer eller offentliga lokaler.

Man ska inte träffa sina gamla släktingar om det inte är helt nödvändigt, särskilt om man har sjukdomssymtom. Covid-19 kan ge lindriga symtom som liknar en förkylning, så det är viktigt att vara vaksam.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.