• idag
  11 aug
  22°
  • Vind
   0 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  12 aug
  26°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  13 aug
  27°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  14 aug
  25°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  15 aug
  27°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Forskare kraftsamlar för att bekämpa coronan

Vård & omsorg
PUBLICERAD:
Forskare försöker febrilt testa läkemedel och ta fram vaccin mot det nya coronaviruset. Arkivbild.
Foto: Ole Berg-Rusten/NTB Scanpix/TT
Världens forskare anstränger sig för att snabbt hitta vaccin och läkemedel mot det nya coronaviruset. Minst 40 vaccinprojekt pågår, samt 400 andra studier för att se vilka läkemedel som kan vara effektiva, enligt en färsk forskningsöversikt.

Det är LIF – de forskande läkemedelsföretagen, som gjort en sammanställning på hur forskningsläget ser ut när det gäller coronaviruset sars-cov-2.

"Aldrig tidigare har så många projekt startats så snabbt för att få fram vacciner som kan skydda mot smitta, och läkemedel som kan behandla svårt sjuka", skriver LIF.

Ebolamedicin testas

De 400 kliniska läkemedelsprövningarna handlar om hur bland annat hiv-läkemedel, influensamedicin och reumatismläkemedel eventuellt kan hjälpa personer som insjuknat i covid-19. Ett av de läkemedlen är Remdesivir som var tänkt att användas mot ebola och som nu svårt sjuka patienter i Sverige behandlats med.

– Många forskare försöker att förstå hur kroppens immunförsvar mot viruset reagerar. Vi är nu i en fas där tillfrisknade personer varit fria från viruset i veckor eller månader, så att studera deras immunförsvar kommer att vara viktigt. Det kan ge ledtrådar om vad ett vaccin behöver göra för att vara effektivt, säger Andy Pekosz, professor i mikrobiologi vid Johns Hopkins University i amerikanska Baltimore, till TT.

Vill studera äldre

Omkring 40 forskningsprojekt riktar in sig på att ta fram ett vaccin mot viruset, varav två utförs vid Karolinska Institutet och ett av ett företag i Lund.

– Jag tror också att många försöker att förstå varför äldre har en så allvarlig sjukdom, medan yngre inte verkar drabbas lika hårt. Att förstå vad som händer hos äldre kommer att vara viktigt, för det kan leda till behandlingar som hjälper de individerna, säger Pekosz.

Han säger också att forskare undersöker hur viruset påverkas av vädret.

– Vi kommer antagligen att få se data inom en månad eller så som kan säga om epidemin kommer att påverkas av vädret och som kan hjälpa oss att göra modeller på hur svår epidemin blir.

Gustav Sjöholm/TT

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.