• lördag
  11 juli
  17°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  12 juli
  20°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  13 juli
  20°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  14 juli
  21°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Likenäsbutiken uppmanar riskgrupper att handla tidigt

Nyheter | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Anton Selberg och Fredrik Halvardsson letar ständigt nya sätt för att säkra upp tryggheten i butiken i Likenäs.
Foto: Daniel Olausson
För att minska smittorisken stoppar Ica i Likenäs all kontanthantering.
Och man uppmanar personer i riskgrupper att göra sina inköp tidigt på morgonen.
– Då har vi låga kundflöden och då är det bra att utnyttja det, säger Fredrik Halvardsson.

Det är mellan klockan sju och åtta på morgonen som det i regel är så få kunder att personer i riskgrupper alltså uppmanas av handlarna att besöka butiken då om man måste.

– Men är det så att vi ser ett utökat behov så ser vi inga begränsningar i vår flexibilitet så länge vi själva har förutsättningar och möjligheter. Uppstår det ett ökat behov så skjuter vi självklart upp dörrarna ännu tidigare, säger Fredrik Halvardsson.

Slutar med kontanter

Åtgärden har setts vid livsmedelsbutiker runt om i landet och förutom den uppmaningen och att man ser till att hålla extra rent i butiken har man också bestämt att upphöra med all kontanthantering från och med torsdag.

– Vår grundtanke är att agera utifrån vad som krävs och det beslutet är av omsorg för våra kunder och personal. Vi jobbar jätteaktivt med att identifiera allt vi kan göra som gör det tryggt att vara i butiken.

– Jag ser det också som att vi har en samhällsviktig funktion i det läge vi befinner oss. Det sista som ska sluta fungera är vården och livsmedelsbutikerna, för dem är vi beroende av. Och då måste vi också göra vårt yttersta för att våga agera och tänka annorlunda.

Erbjuder hemleverans

Likenäsbutiken kan sedan tidigare erbjuda hemleveranser av matvaror och Fredrik Halvardsson berättar att man försöker lösa de förfrågningar man får med bästa förmåga.

Klart är att det är ett hårt tryck på butikspersonalen, som hittills har hållit sig frisk.

– Vi vet rent krasst inte om vi får ett insjuknande i vår personalgrupp och när vi inte är fler än vad vi är så får vi agera med försiktighet. Givetvis nekar vi ingen hjälp, det är vår grundinställning, men man måste vara klok i det.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.