• idag
  5 juni
  14°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  6 juni
  16°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  7 juni
  15°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  8 juni
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  9 juni
  13°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Inte läge för "positiva nyheter" - än

Krönikor | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Media anklagas för att svartmåla och frossa i negativa nyheter i spåren av det globala coronautbrottet. Men det är dags att inse fakta: läget är allvarligt.

Jag ser åsikterna i Facebooktrådar och får det även skickat till mig i mejl: media kritiseras för att vi bara skriver om negativa nyheter och sprider onödig oro till befolkningen. Den bakomliggande orsaken till detta skulle vara att vi vill tjäna pengar på folks oro och olycka.

Det där är en märklig, för att inte säga skadlig hållning. Medias absolut främsta uppdrag i det här läget är att sprida så mycket information som möjligt, så att människor får ett bra underlag till att fatta beslut som kan vara livsavgörande.

Kanske inte livsavgörande för den friska individen, men för alla de som är äldre eller som tillhör en riskgrupp. Det är de personerna vi ska värna. Det är mina egna föräldrar, bland annat, så mitt intresse av att tjäna pengar på denna oro är för att uttrycka det klart helt obefintligt.

Positivt också viktigt

Naturligtvis ska vi rapportera om de positiva saker som händer i det här läget. Italienare som sjunger på balkonger, privata initiativ för att hjälpa personer i nöd och människor som tillfrisknat efter sjukdom är väldigt viktiga nyheter för att sprida hopp och glädje i en svår tid, men jag är ledsen, det är knappast huvudfokuset nu.

De mesta av våra resurser måste vi dessvärre lägga på att berätta om hur sjukvården drabbas, hur skolan drabbas, hur företagen drabbas och hur du som enskild individ riskerar att drabbas av en smitta som knappast stoppas av positivt tänkande eller positiva nyheter.

Det är läge att inse att det är allvar nu. Och att vi alla måste ta ansvar för att minimera effekterna av cornavirusets härjningar. Tids nog kommer även de positiva nyheterna att dominera.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.