Väntat skolbesked i Hagfors – som har hundratals frånvarande

Skola & utbildning | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Det är bråda dagar för skolchef Jenny Dahlin som direkt satte sig i möte med kommunens alla skolledare när regeringens besked kom på tisdagsförmiddagen.
Foto: Daniel Olausson
I Hagfors var regeringens besked om skolstängningar väntat.
Man är också förberedd inför vidare åtgärder.
– Vi följer varje dag hur stort bortfall av lärare och elever vi har för att kunna fortsätta bedriva undervisning, säger skolchef Jenny Dahlin.

Vi hörs strax före tisdag lunch och i dagsläget är det då upp till 60 personal som är frånvarande och drygt 400 barn och elever på storskolan i Hagfors.

– Och då räknar jag in förskolan, där är det väldigt många som är borta. Om jag bara räknar skolan så är det åtminstone 250 elever som är frånvarande. Då är inte heller gymnasiet medräknat och där var det 80 elever frånvarande igår, säger hon och påtalar att man inte har någon bekräftad smitta inom Hagforsskolorna.

Pusslar

Det pågår dagligen ett digert pusslande för att få ihop en fungerande undervisningsorganisation och än får man ihop det, men det är svårt, särskilt på Kyrkhedens skola i Ekshärad.

– Där är flest personal borta så där har vi haft det svårast.

I Ekshärad är ett stort antal av personalen hemma, men än så länge lyckas man rotera och förändra för att hålla undervisningen i gång.
Foto: Daniel Olausson

Från och med onsdag stängs alltså gymnasieundervisningen på ÄBC, liksom alla vuxenutbildningar, och Jenny Dahlin satte sig snabbt i ett möte med kommunens skolledare för att skissa på en plan efter att beskedet kom.

Utmaning att klara undervisningen

Man är både förberedda och väl rustade för att undervisa från distans, vilket man börjar med på torsdag, efter att ha genomfört ett planeringsarbete under onsdagen.

– Vi kör redan väldigt mycket digitalt, men sedan är det klart att det varierar mellan program och det blir en utmaning i vissa ämnen och yrkesprogram till exempel där vi får göra bedömningar efterhand hur mycket vi kan kompensera genom distansundervisning, säger Jenny Dahlin och fastslår:

– Det blir en utmaning för oss, men jag tror vi har goda möjligheter att klara av det här.

På Älvstranden Bildningscentrum går elever från förskola till gymnasiet och komvux, men i dagsläget är det alltså bara dem från gymnasiet och uppåt som berörs av den av regeringen rekommenderade skolstängningen.
Foto: Daniel Olausson

I måndags gick Hagfors upp till stabsläge vilket bland annat innebär att man har dagliga möten, där beslutet om stängning formellt fattas, för att få koll på läget och efter tisdagens går man från skolans sida ut med mer information till kommunens alla vårdnadshavare.

Hur är stämningen inom organisationen?

– Jag tycker ändå att vi är lugna och tar det på ett bra sätt, säger hon.

– Det är en utmaning för oss att klara undervisningen och vi kan naturligtvis komma att behöva styra om personal och vi gör avstämningar redan nu på våra grundskoleenheter för att se till att det fungerar. Det blir ett väldigt roddande för våra rektorer för att få det att fungera, och de gör ett jättejobb.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.