• idag
  8 apr
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 apr
  11°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 apr
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 apr
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  12 apr
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm

Stanna hemma och plugga nu

Ledare
PUBLICERAD:
Tomma skolsalar på gymnasiet från och med onsdag.
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Ännu en dag där det inte finns plats för nästan något annat än coronaviruset och covid-19. Nu ska undervisningen på gymnasier och högskolor ske på distans. Hoppas bara att eleverna inser att de ska vara hemma och plugga.

Land efter land stänger om sig. Frankrikes president Emmanuel Macron säger att vi är i krig. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen hävdar att vi står mitt i en global storm.

Smittan hade sitt ursprung i kommunistdiktaturens Kina. Först mörkade landet att det fanns ett nytt virus i tättbefolkade Wuhan. De som slog larm anklagades för att vara illojala och spärrades in.

När viruset sedan fick fäste blev åtgärderna oerhört drastiska. Ytterdörrarna till stora hyreshus svetsades igen för att hindra människor från att komma ut. Där kan man verkligen tala om utegångsförbud. Så agerar en diktatur, men hur hanterar öppna demokratier samma virus?

Ja, något given manual finns inte. Inte heller något facit om vad som är rätt eller fel.

Världshälsoorganisationen WHO:s rekommendation att testa så många som möjligt och isolera de smittade har bara med framgång följts av Sydkorea. I de flesta andra länder har smittan spridits så allmänt att det är meningslöst att testa. De fokuserar i stället på att hindra smittspridning och vårda de sjuka.

Italien har satt 60 miljoner människor i karantän. Bara livsmedelsaffärer och apotek är öppna. Men en del av befolkningen bryter mot utegångsförbudet. Nya kreativa affärsidéer kläcks i smittans spår. Det är tillåtet att gå med hunden, så nu hyrs hundar ut för mellan tio och 25 euro i timmen till folk som vill kunna ta sig ut.

Danmark och flera andra länder har stängt gränsen.
Foto: Johan Nilsson/TT

Spanien har infört nationellt nödläge och kraftigt inskränkt rörelsefriheten. Danmark har stängt gränsen och alla skolor. All offentlig verksamhet utom några vitala funktioner har också stängt.

Norge har stängt gränsen och den som bryter mot reglerna kring hemkarantän hotas av två veckors fängelse. Österrike har förbjudit sammankomster över fem personer.

Finland har infört ett förbud mot offentliga sammankomster med fler än tio personer och håller bara förskolan öppen. Tysklands utrikesminister Heiko Maas ​uppmanade på tisdagen alla landets invånare att stanna hemma.

Johan Carlsson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, skyndar långsamt.
Foto: Jessica Gow/TT

I Sverige har regeringen efter rekommendation från Folkhälsomyndigheten valt en annan strategi. Här tillåts fortfarande offentliga sammankomster med upp till 500 personer. Här hålls gränsen öppen och de mest panikslagna börjar fråga om Folkhälsomyndigheten och dess chef Johan Carlsson vill att vi ska dö?

Nej, det vill han naturligtvis inte. Han säger på tisdagens presskonferens att målet är en långsam smittspridning i samhället för att skydda våra äldre. Om den svenska modellen fungerar vet ingen förrän pandemin dragit sig tillbaka.

Nu kom beslut om att gymnasieskolor och universitet enbart ska ha undervisning på distans. Kommunerna ska förbereda sig på att även förskolor och grundskolor måste stänga.

Än så länge är det inte motiverat att stänga, de negativa riskerna är större, hävdar Carlsson och utbildningsminister Anna Ekström följer hans råd och stoppar inte skolor om det inte krävs.

Anna Ekström, utbildningsminister (S), uppmanar föräldrarna att ta sitt ansvar och se till att deras tonåringar pluggar och inte festar.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Men det är nog bara en tidsfråga innan även förskolor och grundskolor stängs. Först vill regeringen i samförstånd med oppositionen säkerställa att det inte drar bort personal från sjukvården och äldreomsorgen. Det blir en svår nöt att knäcka. Att ha barnen hos far- och morföräldrar ökar risken för smittspridning.

En annan svårknäckt nöt kan vara att alla skolor och hem inte har rätt teknisk utrustning för att klara distansundervisningen. Det gäller också att eleverna förstår att det handlar om att de fortfarande går i skolan och inte har fått ett extra lov. Om de träffas och driver runt på stan är inget vunnet.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.