Coronaåtgärder i kollektivtrafiken

Trafik | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Mathias Lindgren, trafikchef tätort på Region Värmland, berättar att det ännu inte är aktuellt att stänga framdörrarna för påstigande, men att andra säkerhetsåtgärder nu införs i kollektivtrafiken.
Foto: Håkan Strandman
Nu införs säkerhetsåtgärder på bussar, tåg, och servicetrafik i Värmland.
– Men stänga framdörrarna, som de gjort på bussarna i Stockholm, är inte aktuellt än, säger Mathias Lindgren, trafikchef tätort på Region Värmland.

Däremot införs en annan säkerhetsåtgärd på bussarna. Sätena närmst bakom chaufförerna stängs av för resenärer. Bussarna kommer också att parkeras med öppna dörrar för att vädra ur vid ändhållplatserna och de kommer heller inte köras fullsatta med stående passagerare. Är bussarna på väg att bli fulla får resenärer vänta på en extrabuss eller nästa ordinarie avgång.

Även städrutinerna skärps.

– Spritning är inte aktuell i dagsläget i bussarna, men de städas noga i garaget nattetid, säger Mathias Lindgren.

På Värmlandstrafiks tåg kommer ledstänger, knappar och andra resenärer kommer i kontakt med decinficeras vid städning.
Foto: Håkan Strandman

När det gäller Värmlandstrafiks tåg kommer resenärer själva få hålla upp sina mobiler eller andra biljetter utan att tågvärdarna tar dem i hand. Och där ska ledstänger, knappar och andra ytor som resenärer kommer i kontakt med decinficeras vid städning.

Skoltrafiken körs för närvarande som vanligt, men det finns en beredskapsplan för vad som ska hända om skolor stängs eller många chaufförer blir sjuka.

I servicetrafiken gäller nya rengöringsinstruktioner och bemanningsplaner för att hindra smittspridning. Där hålls också dagliga möten för att stämma av läget och det gäller all kollektivtrafik i Region Värmlands regi.

Mathias Lindgren berättar att de följer läget, men att inställd eller reducerad trafik inte diskuterats ännu.

– Men nu ska infrastrukturministern träffa branschen i morgon. Vi får se vad som kommer ut från det mötet.

Läs mer om säkerheten i kollektiv trafiken här:

https://karlstad.se/Karlstadsbuss/Nyheter/2020/mars/sakra-resor/

https://www.varmlandstrafik.se/sa-gor-vi-for-att-du-ska-resa-sakert-i-var-trafik/

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.