• idag
  31 mars
  -2°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  1 apr
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  2 apr
  • Vind
   9 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  3 apr
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  4 apr
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Vid norska gränsen: "Man må lide litt"

Nyheter
PUBLICERAD:
Gro Lene Gundelsby är glatt överraskad över den positiva attityden hos de flesta som rör sig över gränsen, trots de nya begränsningarna.
Foto: Håkan Strandman
På måndagsmorgonen stängde Norge gränsen för alla utom jobbpendlare och kommersiell trafik. VF drog till Hån och Ørje och kände – bildligt talat – tullare och tillresta på pulsen.
De flesta tar än så länge förändringarna med jämnmod:
– Man må lide litt før det blir bedre, säger Tolletatens sektionschef i Ørje, Gro Lene Gundelsby.

I länets sydvästligaste hörn passerar normalt tusentals fordonsförare varje dag, men just denna måndag är trafiken lugnare än normalt. Och den trafik som förekommer är klart livligare från Sverige och in i Norge än tvärtom.

Vi stannar först till på svenska tullstationen i Hån, där Olle Nilsson och hans kollegor än så länge är relativt oberörda:

– Ja, så är det. Det som berörs av det här norska förbudet är norsk import och svensk export och det hanteras av Ørje, säger han och syftar på sina norska kollegor på stationen ett par kilometer västerut.

Olle Nilsson, tulltjänsteman på Håns tullstation konstaterar att det norska gränsstoppet inte får några större konsekvenser för de svenska tullarna.
Foto: Håkan Strandman

– De som sitter i luckorna och hanterar tullärendena är däremot lite utsatta, så vi försöker vara strikta med alla besökare ska använda handsprit. Vi är också lite mer försiktiga i samband med kontroller av fordon. Men annars är det ingen större skillnad. För oss.

I Ørje ser läget lite annorlunda ut.

Där leds alla fordon som kommer från den svenska sidan in till en första poliskontroll. Stian Gravdal och hans kollegor stämmer av att de tillresande har giltiga skäl att åka in.

– Än så länge har vi inte behövt avvisa någon, säger Stian vid lunchtid.

Normalt har inte personalen vid Ørje Tollsted assistans av politi, men i samband med gränsstoppets införande på måndagen fanns Stian Gravdal och hans kollegor på plats.
Foto: Håkan Strandman

De allra flesta kommer i norskregistrerade personbilar, som exempelvis Evelyn Johansen som varit över till Töcksfors för en sista shoppingtur.

– Det är ju fortfarande rätt stor prisskillnad, så det blev en hel del mat – och røyk. Vad gäller viruset...jo, nu börjar man bli lite orolig. Jag ska försöka hålla mig undan folk den närmaste tiden.

Strax efter kommer hennes landsman Jörn Billing i en svenskregistrerad bil. Han bor sedan många år på svenska sidan, i Töcksfors, men jobbar som chaufför på norska bussföretaget VY (tidigare Nettbuss).

Han suckar vid frågan om hur han reagerade på det norska beslutet:

– Det var lite smått chockartat först, friheten blir förstås rejält begränsad för oss som bor och jobbar på vardera sidan. Men det får man väl ta. Däremot är det lite märkligt att Sverige och Norge kommit till så olika beslut. Det känns som att Norge slagit lite väl hårt på trumman medan Sverige å andra sidan är lite väl laidback.

"Det var smått chockartat först, det begränsar ju friheten rejält. Men vi måste förstås vara med och ta samhällsansvar", säger Jörn Billing som bor i Töcksfors och jobbar i norska Mysen.
Foto: Håkan Strandman

Tolletatens sektionschef i Ørje, Gro Lene Gundelsby, är nästan lite förvånad över att de tuffa restriktionerna inte orsakat mer sura miner:

– Nej, de allra flesta är redan uppdaterade om vad som gäller och har förståelse för att gränskontrollen blir lite striktare. Ett exempel är att trafiken är så lugn i dag. Normalt en måndag är det rejäl rusch fram och tillbaka, nu ser vi mest norrmän som kommer tillbaka från Sverige.

Vad tänker du om att Norge och Sverige tagit så olika beslut?

– Jag har inga direkta synpunkter på det, vi följer de riktlinjer vi får tilldelade. Men självklart hoppas jag åtgärderna får effekt. Det har ju verkligen visat sig att det här viruset inte är att leka med.

Evelyn Johansen från Rakkestad bunkrade mat på köpcentrat i Töcksfors. "Jag kommer att hålla mig från folk den närmaste tiden."
Foto: Håkan Strandman

Ja, att en speciell tid väntar råder det inga tvivel om. För alla tusentals gränsarbetare blir det extra knepigt – och många vände sig redan under måndagen till Grensetjänsten i Morokulien, som specialiserat sig på norsk-svensk assistans.

– Du kan lita på att vi varit nedringda. Folk frågar om allt mellan himmel och jord, och vi har egentligen inte så många svar att ge annat än den officiella informationen från regeringen.no. Till exempel kommer hjemmekarantän på två veckor att gälla från och med i morgon för de norrmän som är på väg tillbaka från Sverige, säger Kjell Olsén.

– Grundtipset är fortsätta hålla daglig koll på nyheterna och det myndigheterna beslutar, för saker och ting kan ändra sig från dag till dag, säger Kjell Olsén.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.