Vem i hela världen kan man lita på?

Ledare
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Johan Carlson, Folkhälsomyndigheten, Olivia Wigzell, Socialstyrelsen, statsminister Stefan Löfven (S) samt Dan Eliasson, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) under en pressträff angående coronaviruset.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Vem i hela världen kan man lita på? Hoola Bandola Band ställde frågan i sin låt 1972. Nu är den högaktuell igen i dessa coronatider. Åsikterna om vad som är rätt eller fel spretar. En sak är dock säker: vi måste följa myndigheternas enkla och tydliga råd om smittspridningen ska kunna begränsas.

Regeringen vilar inte på hanen. Finansminister Magdalena Andersson presenterar ett stödpaket på svindlande 300 miljarder kronor för att stötta svenskt näringsliv. En del branscher är i fritt fall när gränserna stängs, ekonomin tvärbromsar och börserna får panik.

Staten tar över sjuklöneansvaret och inför blixtsnabbt ett system för korttidspermitteringar. Riksbanken tar fram pengar som bankerna kan låna ut till företag med nollränta. Oppositionen slutar upp bakom stödpaketet. Det är bra.

Virusets epicentrum har flyttat från Kina till Europa, meddelar WHO. Smittan har fått fäste i nästan alla länder. Nu gäller det att begränsa spridningen så mycket det går.

Metoderna varierar från land till land i ett splittrat EU, där var och en först ser till sig själv. Italien är värst drabbat med nästan 25 000 smittade och drygt 1 800 dödsfall. Där är hela landet satt i karantän. Andra länder har stängt gränserna och skolorna.

Danmarks statsminister Mette Fredriksen stängde gränsen, utan stöd från den egna smittskyddsmyndigheten.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ibland, som i Danmark, har de dramatiska besluten tagits av regeringar utan uppbackning från smittskyddsmyndigheterna. De blir ett sätt att visa handlingskraft, men ingen vet om åtgärderna är verksamma för att stoppa smittan.

Sverige har valt en annan väg. Det är inte aktuellt att stänga gränsen, meddelade statsminister Stefan Löfven i söndags. Någon generell stängning av skolorna blir det inte heller. Det blir upp till varje huvudman att avgöra om skolan ska vara öppen eller inte.

Regeringen litar på sina myndigheter och agerar först när de rekommenderar en åtgärd. Det är en bättre modell än att skjuta från höften. Folkhälsomyndighetens experter vet mer om virus och smittspridning än regeringen, landets alla ledarskribenter och twittrare.

Några smittskyddsläkare tycker att regeringen agerar för långsamt och försiktigt. Det har de all rätt i världen att tycka, och först i efterhand får vi veta om de eller Folkhälsomyndigheten hade rätt.

En redan hård prövad akutsjukvård kommer att prövas ännu hårdare.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

De kommande veckorna kommer att bli en svår prövning för en redan hård prövad akutsjukvård. Personalbrist och överbeläggningar är redan vardag på sjukhusen. Det kommer att bli tuffa prioriteringar om vilka som ska få vård.

Den idiotiska avregleringen av apoteken har gjort att staten inte längre har ansvar för lagerhållning av sjukvårdsmaterial. Marknadens just-in-time-tänkande är klart olämpligt inom vården, särskilt vid en pandemi.

Coronakrisen visar att marknaden inte är någon att hålla i handen när det riktigt bränner till. Då är det bara en stark stat som kan planera, samordna och ta snabba beslut.

Men det ska vara rätt beslut vid rätt tidpunkt, och där litar åtminstone jag på myndigheternas kunskap och förmåga. Cheferna Johan Carlsson på Folkhälsomyndigheten och Olivia Wigzell på Socialstyrelsen väcker förtroende.

Det gäller även regeringens förmåga. Stefan Löfven står stadigt och tryggt, precis som han gjorde i samband med terrorattentatet på Drottninggatan 2017.

Tvätta händerna noga med tvål och vatten.
Foto: Jessica Gow/TT

Nu är det upp till vara och en av oss att se till att antalet fall med smittade sprids ut över en längre tid. Det är allas ansvar, ja till och med förbannade skyldighet, att följa de enkla råden från myndigheterna.

Tänk mer på andra än dig själv. Stanna hemma om du känner dig krasslig. Tvätta händerna så ofta du kan. Undvik folksamlingar och onödiga besök hos äldre. Och sluta hamstra toapapper.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.