• idag
  8 apr
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 apr
  11°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 apr
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 apr
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  12 apr
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm

Johannes i spansk hemkarantän: "Det börjar bli instängt"

Nyheter | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Det är tillåtet att gå till apoteket, mataffären, besöka sjuka släktingar – och att rasta hunden. Annars råder det sedan i lördags ett nationellt förbud mot att lämna sina hem i Spanien, och det gäller i två veckor till att börja med.
Foto: Emilio Morenatti
Nationellt nödläge har utlysts i Spanien och folk förbjuds från att lämna sina hem.
Forshagabördiga Johannes Segerpalm tar det hela med ro.
– Men vi vet inte hur länge det här kommer gälla, det är det som känns mest ovisst, säger han.

Sedan i söndags sitter han och hans familj i en, av premiärminister Pedro Sanchez, beordrad hemkarantän i ett bostadsområde norr om Madrid.

– Det har bara gått två dagar, men det börjar bli lite instängt här. Vi försöker skratta mycket, och de som har hund får gå ut med hunden på promenad, så hundar är väldigt populära och vi skojar till och med om att vi ska skaffa en hund, säger han.

Att besöka sjuka släktingar, livsmedelsaffären eller apoteket är tillåtet. Rör du dig annars ute på offentliga platser berättar Johannes Segerpalm att polisen har rätt att både skicka hem dig och utdela böter. Han och frun Natalia jobbar hemifrån och sedan mitten av förra veckan sköter barnen Celia, 12, och Erik, 10, sin skolgång digitalt efter att skolorna stängt.

– Mellan 8.30-10 har de första lektionen, sedan är det rast en halvtimme, sedan har man 1,5 timme lektion till och rast, sedan 1,5 timme till med lektion. Så de håller igång. Lärarna har lyckats få till en fungerande skola online, vi fick feedback före helgen om att det fungerat jättebra under torsdag och fredag och de är jättenöjda, säger Johannes Segerpalm.

Johannes Segerpalms barn bedriver sedan mitten på förra veckan sin skolundervisning från hemmet.
Foto: Privat

Spridningen av coronaviruset har slagit hårt mot Spanien där det i lördags var över 6 000 bekräftat smittade och 190 döda, med det värsta utbrottet i Madrid-regionen.

Johannes Segerpalm berättar om bekanta som är oroliga över sina verksamheter nu när i stort sett allt har stängts och om föräldrar på barnens skola som båda blivit av med sina jobb.

– Men man har ganska hög förståelse kring att det är nödvändigt, det är en stor acceptans kan man säga. Man har också en ganska hög moral än så länge, säger han och berättar om en episod från i lördags kväll som visar sig bli återkommande.

Det är väl positivt att man får mer tid med familjen på ett annat sätt, och det är spännande det här med att all konsumtion upphör. – Johannes Segerpalm

– Klockan tio öppnade vi fönstren och gick ut på balkongerna för att applådera sjukvårdspersonalen. Man kan säga att det var något som socialt bara uppstod och det har varit en väldigt hög uppslutning kring det. Så det fortsatte igår (söndag) fast då gjorde man det tidigare så att barnen skulle få se det också. Så det håller man på med dagligen nu. Det blev ett rejält oväsen.

Håller ni modet uppe?

– Än så länge. Det är väl positivt att man får mer tid med familjen på ett annat sätt, och det är spännande det här med att all konsumtion upphör. Det kan vara nyttigt. Det är svårt att förutse följderna, men det blir säkert några som är positiva.

Det nationella nödläget gäller hela Spanien och i två veckor, till att börja med.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.