Jätteintervju: GM Jakobsson om bygget av nästa säsongs Färjestadslag

Coronaviruset skapar en enorm ovisshet i lagbygget inför nästa säsong för Färjestad.

Men i en stor intervju med VF-sporten lägger Färjestads general manager Peter Jakobsson korten på bordet kring det man faktiskt vet.

Om importerna som lämnar, om importen man vill ha kvar, centern som är nära en förlängning – och drömvärvningen som FBK-famnen står vidöppen för.

Ett säsongsslut som inte liknar något annat, och en enorm osäkerhet kring det som komma skall.

Men på måndagsförmiddagen satte sig Färjestads sportsliga ledning sig ned med tränarstaben för att försöka reda ut lite av de massvis av frågetecken som finns.

– Vi försöker lägga en plan för hur det ska se ut den kommande tiden. Vi hade ju tänkt spela matcher i ett par månader till men nu får vi i stället börja planera hur försäsongen ska se ut när vi återsamlas om några veckor, säger Peter Jakobsson som efter dagens möte även tänker ge tränarstaben en stunds ledighet.

– Jag tror alla kan behöva lite tid för att få luft under vingarna.

Som vanligt direkt efter en säsong handlar de mest kritiska frågorna om att lösa praktiska detaljer, som att lösa resor hem till importerna.

– Men nu är alla de fyra i luften eller på väg. Det känns bra att de kan ta sig hem till sina familjer, i det läget som är just nu är det aldrig roligt att vara ifrån varandra.

Budget kan ändras

Om någon dag säger Peter Jakobsson att han på allvar kan börja lyfta blicken mot nästa säsongs lagbygge.

– Just nu lever man så mycket i beslutet som precis tagits, men ganska omgående ska vi börja med det. Givetvis är arbetet med den något som redan pågått parallellt med årets säsong ett tag. Men såklart att allt som nu hänt gör att det finns en jätteovisshet.

Jakobsson har i ett tidigt skede av styrelsen fått en grov budget som han får röra sig med med.

– Jag brukar få en hint ganska tidigt. Men givetvis måste allt nu ses över av ekonomiavdelningen, vilka följder allt som nu hänt kommer att få.

Tror du det blir en reviderad, sänkt budget?

– I det här läget väljer jag att egentligen inte tro något alls utan jag jobbar på så får vi se vart det tar vägen. Vart det blir är väldigt svårt att sia om nu.

Och det gäller inte bara Färjestad, utan alla andra lag i Europa.

Sportbladet har tidigare avslöjat att både Marcus "Lilliz" Nilsson och Linus Johansson är klara för KHL-klubben Sotji, något VF-sportens källor bekräftar, och vi kunde själva förra veckan avslöja att Michael Lindqvist då var nära Bern.

Vad coronaviruset får för följd för de klubbarna återstår att se.

Peter Jakobsson vill inte kommentera de tre spelarna enskilt, men konstaterar:

– Hela den här frågan är så mycket större än bara ishockey. Det är ingen som vet vart det är på väg att ta vägen. Hur kommer klubbarna i de andra ligorna att påverkas? Det är så mycket vi inte vet just nu.

Norske landslagsmålvakten Henrik Haukeland är enligt både uppgifter till Expressen och VF klar för Färjestad.
Norske landslagsmålvakten Henrik Haukeland är enligt både uppgifter till Expressen och VF klar för Färjestad. Foto: Per Danielsson/TT

Men låt oss ta en titt på det som faktiskt går att slå fast – och de oklarheter som finns.

Expressen har tidigare avslöjat att norske landslagsmålvakten Henrik Haukeland är klar för Färjestad och Sportbladet har avslöjat att Frölundacentern Jacob Peterson är det likaså, två övergångar som VF-sportens källor bekräftar.

Men Peter Jakobsson vill inte kommentera varken dem eller de uppgifter som Expressen gick ut med på måndagen om att Linköpings Olle Lycksell tackat ja till Färjestad.

– Jag har egentligen inget att säga om någon av dem så svaret blir ingen kommentar, säger FBK:s GM.

Men målvaktssidan för FBK nästa säsong är av allt att döma spikad, Haukelands intåg gör att Markus Svensson lämnar och att det blir norrmannen som bildar målvaktspar med Arvid Holm.

För signalerna från Winnipeg är fortfarande att Färjestad får behålla den lovande smålänningen.

– Vi har haft en bra dialog med dem och de har framför allt sett hur Arvid utvecklats och vilket förtroende han fått. Om han inte fått det hade det nog varit ett annat ljud i skällan, men vi har inte hört något som inte tyder på att Arvid kommer att bli kvar här, säger Jakobsson.

Vill behålla back

På backsidan har i princip hela uppsättningen kontrakt, Linus Arnesson, Lucas Ekeståhl Jonsson och Jens Westin utan klausuler medan Sebastian Erixon har en öppning för KHL och NLA och Johan Ivarsson har ett utgående avtal.

Jonathon Blum skrev 1+1 år med Färjestad när han värvades från Dinamo Minsk där både amerikanen själv och Färjestad har möjlighet att säga upp avtalet innan sista april.

Blum satt Jakobsson ner med innan han lämnade Karlstad på söndagen.

Beskedet från Färjestad är tydligt: Klubben kommer inte att säga upp kontraktet.

– Vi vill att Jonathon Blum ska spela i Färjestad även nästa säsong. En bra kille och en ledartyp som slutade i toppen av backarnas poängliga och var ett hot i powerplay. Det var en stor omställning för honom inledningsvis men efter en tuff start tycker vi han hanterade spelat riktigt bra, säger Jakobsson och fortsätter:

– Han är själv positiv till det. Det skulle väl vara om han får något bud från NHL och då väljer att stanna hemma, men jag vet inte hur troligt det är. Så vår förhoppning är definitivt att Blum spelar i Färjestad även nästa år.

Färjestad kommer inte säga upp avtalet med Jonathon Blum utan hoppas amerikanen blir kvar nästa säsong.
Färjestad kommer inte säga upp avtalet med Jonathon Blum utan hoppas amerikanen blir kvar nästa säsong. Foto: Tommy Pedersen/TT

Samma sak gäller för tjecken Vojtech Mozik som själv har klausul för KHL och NLA, men inte lämnat någon hint om att det är aktuellt att bryta med FBK.

– Nej, det har han inte gjort. Vojtech har trivts väldigt bra i Karlstad och är också en omtyckt kille i laget. Han hade en jättetuff start på isen men ju längre säsongen gått tycker jag han kommit in i spelet och framför allt farten på ett bra sätt. Jag tror att vi kan ha stor nytta av honom nästa år när han har ett års erfarenhet av ligan.

Kontrakt över nästa säsong har även Albert Johansson, storlöftet är dock draftad av Detroit Red Wings.

Är du rädd att de vill plocka över honom?

– Risken att spelare försvinner finns alltid, och den gör det lite oavsett hur det går för spelarna. Spelar de väldigt bra kan de få chansen i NHL, går det inte bra kan NHL-klubbarna hellre vilja lyfta över dem till en roll i AHL.

– För Alberts utvecklings skull tror jag han skulle ha stor nytta av att stanna hemma ytterligare en säsong. Han har JVM nästa år där han kommer få en stor roll och han kommer även få en ännu större roll hos oss. Jag tror och hoppas att han blir kvar.

Kontakt med Virtanen

En drömvärvning in är Jesse Virtanen, och Jakobsson medger att finländaren som gjorde sån succé i Färjestad 2017-2019 finns med på listan.

– Han gjorde en fantastisk säsong här men har sen haft det lite tuffare i KHL. Det jag vet är att Jesse och hans fru trivdes otroligt bra i Karlstad. Vi får se om något dyker upp i Schweiz, jag tror inte han är så sugen på att stanna i KHL.

– Men jag tror att vi är ett stort alternativ om det skulle bli aktuellt med spel i Sverige, och vi har meddelat att vi är intresserade. Men från där vi är nu till att det ska bli aktuellt är det en lång väg kvar.

Totalt sett tror Jakobsson inte på särskilt mycket rörelse på backsidan.

– Ja, på backsidan har vi många under kontrakt. Men på forwardssidan kan det blir lite mer rörlighet, där finns det en oro att vi kan tappa en del.

De som av allt att döma kan räknas in där som klara är Victor Ejdsell, Gustav Rydahl (som trots NHL-intresse lovat att stanna), Daniel Viksten, Carl Jakobsson, Albin Eriksson och Oscar Lawner.

Färjestad är nära att komma överens med Oskar Bäck om ett nytt ettårskontrakt.
Färjestad är nära att komma överens med Oskar Bäck om ett nytt ettårskontrakt. Foto: Andreas Hillergren/TT

Snart lär Oskar Bäcks namn kunna läggas till den listan.

– Vi vill självklart ha Oskar kvar hos oss i Färjestad och jag hoppas och tror att vi kan nå en lösning där inom kort. Han har ett år kvar på sin rookietid så troligtvis blir det ett ettårskontrakt. Han är draftad av Dallas men jag tror Oskar kommer att bli kvar i Sverige nästa säsong, det är så jag tolkar signalerna.

Linus Johansson, Marcus Nilsson och Michael Lindqvist har alla kontrakt – men med klausuler som en del fans reagerat starkt emot.

Peter Jakobsson menar dock att man inte har något val i dagens tider.

– Det avtalen framför allt handlar om är att vi skaffar oss ensamrätt på spelaren i Sverige. Vi kommer aldrig kunna tävla mer de mer penningstinna ligorna. Ger vi dem inte de klausulerna kommer de sajna med någon annan SHL-klubb där de får klausulen, säger han.

Två forwards lämnar

Bland de forwards som fanns i årets trupp kan två i princip definitivt räknas bort, de två importerna.

– Aleksi Mustonen kommer spela någon annanstans än i Färjestad nästa säsong. En jättebra kille som vi är tacksamma att vi fick in, han bidrog med precis den fart och energi vi ville. Synd han inte fick visa upp sitt spel i en månad till.

Slutmöte hade Jakobsson även med Michael Latta innan han lämnade.

– Vi får se vad som händer men just i dagsläget finns det inte i planen att han ska komma tillbaka, säger Jakobsson och nämner en rad faktorer som ekonomi och plats i laget.

Michael Latta gjorde enormt avtryck under sina månader i Färjestad med den energi han kom in i laget med.
Michael Latta gjorde enormt avtryck under sina månader i Färjestad med den energi han kom in i laget med. Foto: Tommy Pedersen/TT

Men den hyllning som Latta får från FBK:s GM för det han gjorde under sin tid i Karlstad går inte av för hackor.

– Oj vilken kille! Den energi han gav till laget när han kom in... Så otroligt omtyckt och en sån otroligt härlig kille. Det var verkligen jättetråkigt att ta farväl av honom.

Jakobsson menar att kanadensaren satt tonen även för framtiden.

– Jag tror att han lärt upp många killar vilken energi som behövs på isen. Latta-andan kommer att leva kvar i Färjestad ett tag.

Vill ha kvar Åslund

En kulturbärare, om än något mindre högljudd sådan, som FBK definitivt hoppas bidrar även på isen nästa säsong är Per Åslund.

Förhandlingen har pågått länge, utan att parterna kommit överens. Åslund sa själv i VF för ett par veckor sedan att han känts sig tagen för given i Färjestad under många år.

Jakobsson vill inte kommentera det, men slår med all tydlighet fast:

– Självklart vill vi se Per Åslund i Färjestad nästa säsong. Han har gjort en fantastisk säsong och jätteroligt att se det sättet han kommit tillbaka. Vi vill att Per ska spela i Färjestad nästa säsong. Punkt.

Utgående avtal på forwardssidan sitter Jesper Olofsson, Pontus Widerström, Martin Johansson och Emil Forslund på. I de fallen är inget beslut taget.

– Förhoppningen är att under veckan kunna sitta ned och börja de individuella samtalen med killarna som är kvar här i Sverige.

Noterbart är att på tränarsidan finns inga frågetecken alls inför nästa säsong. Såväl huvudtränaren Johan Pennerborn som assisterande tränarna Gereon Dahlgren och Peter Popoivic samt målvaktstränaren Maciej Szwoch har alla avtal som sträcker sig även över nästa säsong.

Publicerad:
Reporter Johan Ekberg
Johan Ekberg
johan.ekberg@vf.se

Artikeltaggar

Albert JohanssonCarl JakobssonFärjestad BK HerrHenrik HaukelandIshockeyJacob PetersonJesse VirtanenLinus JohanssonMarcus NilssonMichael LattaOlle LycksellOskar BäckPer ÅslundPeter JakobssonVojtech Mozik