26 elever skickades hem i Storfors

Skola & utbildning | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Pernilla Günther, skolsköterska i Storfors, säger att oväntat många elever fick skickas hem med förkylningssymptom under måndagen. Men man fortsätter informera om vikten av försiktighetsåtgärder och har mött förståelse från de vårdnadshavare man haft kontakt med.
Foto: Håkan Strandman
Under måndagen skickade Vargbroskolan i Storfors hem 26 elever. Skolsköterskan Pernilla Günther är lite förvånad att så många kom till skolan med förkylningssymptom.

– Ja, lite grann. Sedan kan man inte säga bergsäkert att alla hade symptom när de gick till skolan. Några skickade vi hem direkt på morgonen, övriga gick allteftersom fram till lunch, säger Pernilla Günther, som påminner om de råd som bland andra Folkhälsomyndigheten gett den senaste tiden.

Det vill säga att den som minsta symptom som snuva, hosta, feber, ont i halsen eller kroppen ska stanna hemma tills hen varit symptomfri i 48 timmar. Detta för att inte äventyra hälsan för äldre eller personer i riksgrupper.

– Alla har nog kanske inte riktigt förstått värdet av att även de med mildare symptom ska hålla sig hemma för att förhindra smittspridning.

Däremot möttes hon och skolpersonalen av förståelse när de under måndagen kontaktade vårdnadshavare till de barn som skickades hem.

– Alla förstår när man tar den kontakten, så det var inga problem. Och vi fortsätter jobba på att göra eleverna uppmärksamma på det också.

Men hon och övriga skolpersonalen uppmärksammar också vårdnadshavare och elever på vad som gäller om man inte har några förkylningssymptom.

– Jag informerar föräldrar som ringer och frågar om de ska hålla barnen hemma för säkerhets skull att är man frisk så ska man gå till skolan. Det här kan pågå så länge så det funkar ju inte så.

Förutom fortsatt information om corona har Vargbroskolan också vidtagit andra försiktighetsåtgärder.

– Högstadiet och mellanstadiet skulle ha haft friluftsdag nu på onsdag och åkt i flera bussar till Säfsen för att åka skidor. Men den resan beslutade vi oss för att ställa in, säger Pernilla Günther, som berättar att det är relativt många som håller sig hemma nu.

– Ja, det är många borta i både skola och förskola. En del personal, men framförallt barn och ungdomar.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.