Hoppa till huvudinnehållet

Kusligt tomt vid gränshandeln

Publicerad:
Reporter Charlotte Brunmark
Charlotte Brunmark
charlotte.brunmark@vf.se
Monica och Tony från Åbogen i Norge tycker att hysterin är överdriven.
Monica och Tony från Åbogen i Norge tycker att hysterin är överdriven.

Fler gränskontroller från och med måndag och uppmaningar från Kongsvinger kommune om att inte åka och shoppa i Värmland.

Efter flera dagar av vad som kan beskrivas som köphysteri och hamstring var Charlottenbergs shoppingcenter nästan kusligt tomt på söndagen.

– Står du i kö?

En svensk man är på väg fram till kassan på Hypermat i Charlottenberg och verkar undra varför mannen framför står så långt bakom framförvarande i kön.

– Korona, korona, svarar mannen på norska och viftar häftigt med händerna.

Köphysterin har lagt sig på söndagen i Charlottenberg, men saker och ting är inte som de brukar vara. Folk håller avstånd, och de som handlar – handlar mycket. Freddy från Björklangen i Norge har köpt mat för flera tusen kronor.

"Handlat allt"

I kundvagnen ligger allt från frysvaror till mejeriprodukter och konserver.

– Jag har handlat allt, säger han och jäktar iväg. På händerna har han på sig handskar.

Freddy från Björklangen har storhandlat så här i coronatider.
Freddy från Björklangen har storhandlat så här i coronatider.

Kanske är det på grund av regnet, kanske är är det oro för smitta eller uppmaningar om att stanna hemma som gör att shoppinglusten, åtminstone för tillfället, lagt sig i den västvärmländska orten vars levebröd till stor del är gränshandeln. En stor kontrast jämfört med hur läget såg ut för bara några dagar sen, menar butiksbiträdet Ida Karlsson på Hypermat.

– Ja, i torsdags var det kaos. Då var det köer ända bort till bageriet, säger hon och pekar in mot butiken.

Hon och kollegorna hade förväntat sig att det skulle bli likadant under helgen, men istället är det nästintill folktomt.

– Vi har egentligen inte haft slut på något annat än handsprit och pasta. Det har folk köpt mycket av. Men nu är det väldigt lugnt, säger Ida Karlsson.

Stannar hemma

Roar, som är från Norge men som bor utanför Charlottenberg, går förbi med en överfull vagn. Han vill helst inte gå för nära och menar att det är lika bra att handla det man kan nu.

– Sen planerar vi att stanna hemma. Vi kommer inte ha lust att gå ut, säger han.

Tony och Monica från Åbogen i Eidskog kommune har även de fulla vagnar, men säger att det är den vanliga veckohandlingen. De tycker att den norska regeringen är hysterisk som inför fler gränskontroller.

– Bara man tar hänsyn och stannar hemma om man är sjuk, är det väl inga problem. Det är en influensa. Klart man inte vill smitta äldre eller sina föräldrar men vi är vana att tvätta händerna ofta och det gör vi, säger Tony.

Kaos, hysteri

Monica håller med.

– Vi är här och handlar varje helg. Man orkar inte tänka på corona hela tiden. Just nu har vi handlat lite extra för vi har en kompis som jobbar på ett sjukhem i Norge. Han bad oss köpa med till honom, säger Monica.

Att Norge tagit till hårdare metoder än Sverige för att försöka begränsa smittan, tycker de är överdrivet. Tony skakar på huvudet åt att Kongsvinger kommune uppmanat folk att inte åka och handla i Charlottenberg.

– Det blir kaos, hysteri. Men något jag önskar är att de kunde haft handsprit när man går in i butiken här. Det hade känts bra.

Artikeltaggar

CharlottenbergCharlottenbergs shoppingcenterCoronavirusetNyheter

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.