• idag
  31 mars
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  1 apr
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  2 apr
  • Vind
   11 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  3 apr
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  4 apr
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Högmod vår största fiende

Insändare
PUBLICERAD:
"Sedan vi gick med i EU för 25 år sedan, har nio av tio heltidsbönder lagt ner."
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Jorden har funnits i 5 400 000 000 år. De förändringar som sker under ett kort människoliv, borde vara knappt märkbara. Men vi har exponentiell tillväxt.

När jag föddes fanns det 2,3 miljarder människor på jorden. Tjugo år senare var vi 3 miljarder och det spåddes att vi skulle var 6 miljarder år 2000. Man funderade över hur detta skulle påverka livet på jorden, men också hur de kunde förutse detta 40 år i förväg. Jordens befolkning passerade 6 miljarder i november 1999. Jag har respekt för prognoser. Nu sägs det att vi skall öka från dagens 7,4 miljarder till över tio. Hälften av Afrikas befolkning är under 25 år. Nigeria spås bli det tredje folkrikaste landet efter Indien och Kina.

Vår energiförbrukning har tredubblats mellan 1970 och 2020 och takten ökar. Antalet personbilar, bussar och lastbilar passerade en miljard år 2010 och var 1,4 miljarder år 2018. Av dessa var 3,5 miljoner elbilar, cirka 3 promille. Användningen av biodrivmedel är i några länder uppe i 20 procent. Oljebolagen ser biodrivmedlen som det största hotet. Oljelobbyister har fått igenom ett EU-direktiv, som säger att alternativa bränslen skall ha samma skatt som de fossila bränslen de ersätter. Märkligt. De har också fått igenom ett förbud att producera biodrivmedel på åkermark, för att inte tävla med matproduktion. För Sveriges del innebär det att vi importerar 90 procent av de biodrivmedel vi använder. Bland annat köper vi 30 procent av den biodiesel, HVO, som tillverkas i världen. Samtidigt växer våra åkrar igen. Sedan vi gick med i EU för 25 år sedan, har nio av tio heltidsbönder lagt ner. Den tionde kvarvarande bonden sköter så mycket mark han kan, men tid och avstånd sätter gränser. Resten av marken sköts av en åldrande skara fritidsbönder. Vi har inte skuggan av en chans att få lönsamhet genom att producera livsmedel. Det finns cirka 330 000 mjölkkor och 360 000 hästar i Sverige. Dessa hästar håller en stor del av Sveriges åkermark öppen. Timpenningen är dock usel och ingen kommer att ta över efter oss. Den trakt där jag bor är typisk. Om du är 80 år är det slumpen som avgör, om du kan sitta i en traktor eller på något hem. Ungdomarna som sköter grannfastigheterna är mellan 60 och 70 år. Snart kommer lupinerna att växa in från vägkanten och diken och vägar blir dungar av lövskog. Samtidigt hugger man ner regnskog för att producera palmolja.

Människans största fiende är vårt högmod och vår djupa övertygelse att vi är intelligenta. Vår användning av bensin är ett typiskt exempel. Energiinnehållet i en liter bensin är 9,2 kWh. Det är nästan ofattbart mycket. Anta att vi skulle utföra ett fysiskt arbete motsvarande 9,2 kWh. Det blir

drygt 33 miljoner Ws eller om man så vill Nm. Att lyfta ett mjölkpaket från marken upp på ett en meter högt bord, kräver 10 Nm. Vi skulle alltså behöva lyfta upp 3,3 miljoner paket. Tänk dig att du står framför dessa mjölkpaket. De ryms på tre fotbollsplaner om de ställs tätt. Du tar ett djupt andetag och startar. När du är klar kan du belåtet konstatera att du har uträttat ett arbete motsvarande energin i en liter bensin. Hur använder vi denna energi? Ofta sätter jag mig ensam i en bil och tar i bästa fall 1,5 – 2 mil. Det är ett klent utbyte av denna hiskeliga mängd energi.

Det är så vår civilisation fungerar. Vi häller mängder av resurser som i ett såll och det mesta försvinner till ingen nytta. Eftersom vi kan till exempel köpa 10 kWh i form av elenergi eller bensin för drygt 15 kronor, finns det inga ekonomiska drivkrafter att göra våra maskiner och samhällssystem smartare och effektivare. Dock är det nödvändigt. Vi får öva upp dygder som ödmjukhet och självkritik och vi får inte vara så otroligt lättlurade, när vi möter lobbyister. Annars kommer vi att leva i en otäck värld. Människor har alltid tagit livet av varandra i kampen om jordens resurser. Vi slår ihjäl varandra eller låter folk svälta eller frysa ihjäl. Det kommer att bli exponentiell tillväxt även där.

Lennart Fransson i Arvika

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.