Apoteket ber äldre att hålla sig borta

Nyheter | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Apoteket ber äldre att hålla sig borta. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Apoteket uppmanar äldre och personer i riskgrupper att hålla sig borta från apoteken, till följd av coronapandemin.
I stället ska man låta yngre personer hämta ut deras läkemedel via fullmakt.

– Vi har en väldigt hög trafik nu, och en väldigt hög försäljning – mycket högre än vanligt. Så det är mycket folk i butiken. Så riskgrupperna ska inte ta sig till apoteken, säger Markus Sjöqvist, kommunikationschef vid Apoteket.

Han betonar att beställningar även kan göras online via fullmakt, om personen med fullmakt först registrerar sig på plats på ett fysiskt apotek.

Inga speciella riktlinjer

Apoteket har inga speciella riktlinjer till sin personal i samband med coronatider, mer än att försöka att hålla avstånd till sina kunder och påminna dem om att inte nysa rakt ut.

– Vi har en vana vid att människor kommer till oss som behöver läkemedel när de är sjuka. Det är klart att vi försöker att vara förberedda på att även vår personal kan komma att bli sjuk i större utsträckning än annars. Det gäller som i alla verksamheter, att vi försöker att lösa den risken.

Apoteket uppmanar också folk med coronasymtom att inte besöka apoteken, utan göra sina inköp via ombud.

– Så att inte apoteken blir en plats där man smittas, säger Markus Sjöqvist.

Brist på Ipren

Vissa saker som det är brist på är smärtstillande läkemedel som Ipren. Sjöqvist vädjar till folk att inte bunkra, utan vara solidariska.

– Men det finns andra läkemedel som är utbytbara ofta om man vill ha något febernedsättande. Till exempel så lägger vi stora beställningar på paracetamol, som exempelvis Alvedon, för att vara säker på att vi har en god tillgång, säger Sjöqvist.

Gustav Sjöholm/TT

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.