Svenska smittskyddets svagaste länk

Ledare
PUBLICERAD:
Hur effektivt smittskyddet är hänger på de timanställda.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Det räcker inte att bara uppmana den som kan jobba hemma att göra det vid minsta lilla misstanke om sjukdom. Det räcker inte att bara slopa karens i sjukförsäkringen för alla som inte kan ta med sig jobbet hem, ett förslag som sedan den senaste veckan lyfts både från politiskt och fackligt håll, och på onsdagen blev regeringspolitik efter en överenskommelse mellan regeringspartierna, Liberalerna och Centerpartiet.

Från och med nu och i alla fall 1,5 månad framåt, slopas karensen meddelade finansminister Magdalena Andersson (S) vid en pressträff.

Men det räcker alltså inte. Smittskyddet är nämligen inte starkare än den svagaste länken – daglönarna. De timanställda som i dag försörjer sig på inhopp med kort varsel eller genom att dag för dag vara den första att svara när en arbetsgivare på morgonen smsar ut ett erbjudande om inhopp under några timmar.

Timanställda får bara lön efter faktisk arbetstid. Blir de sjuka kan de som mest få sjuklön för den arbetstiden. Är de sjuka utöver dessa timmar, utöver dagarna där de är inbokade att jobba, utgår inte en krona i sjuklön.

Anställningsformen är alltså otroligt riskabel för de anställda – samtidigt som den förutsägbarhet dessa önskar ligger helt mot arbetsgivarens intressen. Det blir ju oerhört påtagligt just i dag.

Ju längre i förväg en arbetsgivare bokat in en anställd för att jobba, desto större ekonomisk risk tar företaget att bli sittande med kostnaden för sjuklön. Systemet innebär att kortsiktighet lönar sig.

Och var är då timanställningarna vanligast? Ja, inte är det bland tjänstemännen som lätt kan ta datorn under armen och sätta sig bekvämt hemma och koppla upp sig mot jobbet – utan i yrken där man träffar mycket folk, varav många i riskgruppen för smitta. Inom omsorgen, hemtjänsten, äldreboenden, förskolan, restaurang och handel…

Finansminister Magdalena Andersson (S) tillsammans med företrädare för samarbetspartierna presenterade på onsdagen ekonomiska åtgärder med anledning av covid-19.
Foto: Anders Wiklund/TT

Smittbärarpeng då? Ja, det kan förstås även en timanställd få – men bara om de är friska! För den betalas endast ut till ”den som kan söka arbete, men inte får göra det på grund av risken för att smitta ner andra”, som det står på Försäkringskassans hemsida.

Så när Folkhälsomyndigheten på tisdagen uppgraderade sina rekommendationer om hur vi ska agera inför hotet om spridd covid-19-smitta är det fortfarande denna stora grupp svenskar som ställs på undantag.

Nu har det upptäckts fall av ”samhällsspridning”, det vill säga fall av smitta även bland de som varken varit utomlands och tagit med sig smitta hem och de som träffat dessa, och nya förhållningsregler sjösatts.

Nu uppmanas alla ”med symtom på luftvägsinfektion, även lindriga, att avstå sociala kontakter som riskerar att sprida smitta”.

Folkhälsomyndigheten noterar att detta är ”särskilt viktigt” för alla som arbetar inom äldreomsorg och vård av äldre. ”Gå inte till jobbet!!”

Hur många timanställda inom vården, omsorgen eller handeln känner att de har råd att stanna hemma utan lön eller ersättning om de känner sig lite krassliga?

Hur många timanställda inom vården, omsorgen eller handeln känner att de har råd att stanna hemma utan lön eller ersättning om de känner sig lite krassliga?
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Men i det finstilta framgår att hundratusentals svenskar – de med de otryggaste anställningarna, de som varje dag på nytt måste bevisa sitt värde för en arbetsgivare för att få ett nytt pass inbokat imorgon – inte har rätt till vare sig lön, sjukpenning eller annan ersättning om de faktiskt lyder.

Det är rätt sjukt. Och det gör Sverige sjukare.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.