• idag
  31 mars
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  1 apr
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  2 apr
  • Vind
   11 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  3 apr
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  4 apr
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm

Peter Bjorn and John - Ljus rundtur i pophistorien

Skivor
PUBLICERAD:
John Eriksson, Peter Morén och Björn Yttling.
Foto: Erik Simander/TT
"Att skivan skulle innehålla något lika smittande som ”Young Folks” är att hoppas på för mycket, men de närmar sig oväntat ofta."

Indiepop

Peter Bjorn and John

Endless Dream
(Ingrid/Border)

”Baa-ba-ba-ba-baa-baa-ba-ba-ba, baa-ba-ba-ba-baa-baa-ba-ba-ba”.

Oavsett om du är bekant med Peter Bjorn and John eller inte måste du ha hört visslingen från låten ”Young Folks” som florerat friskt i soundtrack och samplingar sedan sent 00-tal. Man får väl därför kalla dem för ett one-whistle-wonder - egensinniga hittar däremot verkar det inte finnas någon gräns för.

Här vilar en tanke bakom det mesta, och allt är lekfullt, skevt och poppigt. Trots den rikt samlade erfarenheten hos Björn Yttling, John Eriksson och Peter Morén stagnerar inte upptäckarlustan. Tvärtom vårdas naiviteten ömt och det hedrar dem. Nya skivan "Endless Dream" markerar bandets tjugoårsjubileum. Om en dryg vecka skulle de ge sig ut på en stor USA-turné, men Trumps inreseförbud lär göra det svårt just nu.

De tre vännerna och låtskrivarna repade och spelade in albumets grundmaterial tillsammans. Sedan tog varje medlem med sig sina egna låtar hem och filade på efterproduktionen på var sitt håll innan allt monterades ihop till deras nionde fullängdare. Att den skulle innehålla något lika smittande som ”Young Folks” är att hoppas på för mycket, men de närmar sig oväntat ofta.

Den snyggaste melodin finner vi tveklöst på ”Out of Nowhere”, det dröjer inte många sekunder innan det stadiga beatet släpper in luften som frigör den första magin i hooken ”Up and around the bend. Out of our heads again”. Flytet har där redan fångats i koncentrerad form och resten av låten handlar egentligen bara om ett pärlband av olika utmärkta partier, som står självständiga, men matchas tillsammans med små variationer och färgningar. En av årets finare svenska popstunder, till och med upphovsmännen själva borde hålla med om att det är ett av albumets sju bästa spår, med tanke på att sex andra låtar redan lagts upp som singlar på Spotify. Smäll på fingrarna för den missen, samtidigt är det ju inte dumt att spara det bästa till sist.

Det är hur som helst roligt att lyssna på "Endless Dream", en ljus och ögonblicklig rundtur i pophistorien.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.