Beskedet: Förbundet stoppar kvalen: "En logisk följd"

Innebandy
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Det blir inget play off för innebandyn.
Foto: Tommy Andersson
På fredagseftermiddagen beslutade Svenska innebandyförbundet att ställa in all kval utom SSL-kvalet.
Niclas Andersson, tränare i Skoghall, tycker att beslutet är rätt.
– Det är sunt och rimligt, säger han.

Det var upplagt för stor dramatik när innebandyettans sista omgång skulle spelas på lördagen. Nilsby och Hagfors kunde vid förlust bägge missa det kommande play off-kvalet. Men efter ett styrelsemöte under fredagen beslutade Svenska innebandyförbundet att ställa in alla kval utom SSL-kvalet. Förhoppningen är att kunna spela det kvalet vid ett senare tillfälle.

Skoghall hade säkrat en plats i play off sedan tidigare och såg av allt att döma ut att sluta tvåa i tabellen. Nu kommer säsongen att avslutas och lördagens match mot Kungälv kommer inte att spelas.

– Vi är mycket mer människor än vad vi är innebandytränare och innebandyspelare. Det fanns all anledning att ta det här beslutet. Då får det vara så att innebandyn får lida lite grann den här gången, säger Niclas Andersson.

Skoghall som siktade på en återkomst till allsvenskan kommer med största sannolikhet att gå miste om det nu. Svenska innebandyförbundet har inte beslutat vad som kommer att ske med upp och nedflyttningar än. Men att två lag skulle flyttas upp från samma serie ser han som mycket osannolikt.

– Det hade inte varit säkert att vi skulle ha gått upp även om det hade spelats ett kval. Men det var en chans som försvann och det är såklart tråkigt. Men Lerum var det bästa laget i seriespelet och jag kan inte argumentera emot att de inte skulle få platsen. De var bästa laget men vi var det enda laget som lyckades vinna mot dem. Det kan vi vara stolta över.

Nöjd med säsongen

Det blir inget spel i den sista omgången för Nilsby heller. Nykomlingen Nilsby som under säsongen har imponerat och hade avgörandet i egna händer.

– Det är klart att man blir besviken över situationen men det är som det är, säger tränaren Anton Fallbråten.

Han är trots allt stolt över den säsongen som laget har gjort och att laget lyckades ta sig samman mot slutet av serien och ta två viktiga segrar.

– Vi var tvåa länge i serien innan vi fick vår dipp. Sen tycker jag att vi kommer tillbaka mot slutet och gör säsongens bästa matcher egentligen. Självklart är vi nöjda med säsongen.

Vad som händer med tränarrollen i Nilsby till nästa säsong är fortfarande osäkert. Fallbråten tvekar själv kring framtiden som tränare.

– Jag sa tidigt att det här skulle vara min sista säsong som tränare. Men vi har pratat lite grann om nästa säsong och ett beslut kommer att tas ganska snart, säger han.

"Saknas en röd tråd"

I Hagfors kommer det dock att spelas innebandy under helgen. Det efter att Skövde velat spela matchen i Hagfors trots att det sedan ett par veckor tillbaka är klart att Skövde åker ur.

– Jag blev lite förvånad men de ville spela, säger Hagforstränaren Thomas Eriksson.

Han tycker att det är rätt att kvalen ställs med risken för smittospridning. Men är samtidigt undrade till att vissa matcher ändå ska spelas.

– Det blir lite konstigt att ställa in på grund av hälsorisker men ändå låta vissa matcher spelas, det saknas en röd tråd.

Innebandyförbundet skrev i sitt beslut att de som har något att spela för i sista omgången ändå kan göra det om de vill.

– Jag förstår problematiken kring strecken. Men övergripande måste ändå samhällsnyttan vara viktigare än idrotten. Här hade förbundet kunnat visa mer handlingskraft.

Precis som sin tränarkollega i Skoghall menar Eriksson att det känns rättvist om Lerum skulle få platsen i allsvenskan. Lerum som bara förlorade en match på hela säsongen och har 17 poäng mer än tvåan Skoghall.

– Även om vi gärna hade mött dem igen och jag hade trott på seger för oss och velat ge dem en match så känns det ändå rättvist. De vinner serien väldigt klart och har varit det starkaste laget under säsongen.

Nöjd med säsongen

Ser han till säsongen som laget har gjort så är han ändå nöjd med vad Hagfors har presterat.

– Om man ser till hela säsongen så är jag inte missnöjd. Om jag skulle veta innan serien startade att om vi vann sista matchen så skulle vi ta oss till play off så hade jag tagit det direkt såklart. Däremot är jag missnöjd med hur vi spelat sedan slutet på januari. Vi borde ha vunnit åtminstone tre av matcherna sedan dess. Det är matchen mot Lerum som det inte finns så mycket att säga om egentligen.

Han är också instruktör på innebandygymnasiet i Hagfors där det har tagits beslut om att inte träna något mer.

– Det blir en logisk följd att avsluta säsongerna nu. VI instruktörer diskuterade det här i torsdags och även om skolorna inte har stängt ner så har vi tagit det beslutet. Det är möjligt att vi kanske har lite teoretiska bitar i stället och att träning får bedrivas på egen hand, säger han.

För Arvika kommer det däremot att bli spel. Laget ligger just nu på nedflyttningsplats och möter Alingsås på bortaplan. Laget har 17 mål och tre poäng upp till Floda som sitter säkert. Floda möter dock överlägsna seriesegraren Lerum.

– Jag har suttit i telefon hela dagen men det kommer att bli spel. Det är vår sista chans, säger tränaren Peter Taylor.

I damernas division 1 kommer Hagfors IF Uddeholm som låg på andraplats inte heller att få kvala.

Beslutet från Svenska innebandyförbundet:

Svenska Superligan

Samtliga matcher i sista omgångarna spelas. Efter begäran från båda lagen kan match som är betydelselös avseende serieplacering, och som kräver längre resa med allmänna transportmedel (flyg, tåg eller båt), ställas in efter godkännande av Tävlingsutskottet (TU) senast kl. 18.00 fredag 13 mars. Det gäller omgång 25 (damer) och omgång 32 (herrar), samt senast kl. 13.00 fredag 20 mars omgång 26 (damer) (mejlas till playoff@innebandy.se). Inga ersättningsanspråk kan ställas till någon part.

Allsvenskan dam

Efter begäran från båda lagen kan match som är betydelselös avseende serieplacering ställas in efter godkännande av Tävlingsutskottet (TU) senast kl. 18.00 fredag 13 mars (mejlas till playoff@innebandy.se). Inga ersättningsanspråk kan ställas till någon part. Övriga matcher ska spelas.

Allsvenskan herr

Efter begäran från båda lagen kan match som är betydelselös avseende serieplacering ställas in efter godkännande av TU senast kl. 18.00 fredag 13 mars (mejlas till playoff@innebandy.se). Inga ersättningsanspråk kan ställas till någon part. Övriga matcher ska spelas.

Division 1 herr

Efter begäran från båda lagen kan match som är betydelselös avseende serieplacering ställas in efter godkännande av TU senast kl. 18.00 fredag 13 mars (mejlas till playoff@innebandy.se). Inga ersättningsanspråk kan ställas till någon part. Övriga matcher ska spelas.

Slutspel SSL

Svenska Innebandyförbundets förbundsstyrelse har ett nytt möte i frågan på lördag kl. 10.00. Detta för att invänta inspel från Föreningen Svenska Superligans möte med SSL-föreningarna som sker under fredagskvällen.

Play off till SSL dam och SSL herr

Ambitionen fortsatt är att play off till SSL dam och herr 2020/21 ska genomföras enligt plan alternativt flyttas fram. Detta utifrån följande syfte:

- att undvika att lag som kvalificerat sig till play off inte får möjlighet att delta

- att få rätt antal lag kvalificerade till SSL kommande säsong

Play off till Allsvenskan dam

Ställs in. Sluttabeller i division 1 och Allsvenskan dam kommer vara kvalificerande för säsongen 2020/21. TU utreder och återkommer senare med vad som gäller upp- och nedflyttning.

Play off till Allsvenskan herr

Ställs in. Sluttabeller i division 1 kommer vara kvalificerande för säsongen 2020/21. TU utreder och återkommer senare med vad som gäller upp- och nedflyttning.

Play off till division 1 herr

Ställs in. Sluttabeller i division 2 kommer vara kvalificerande för säsongen 2020/21. TU utreder och återkommer senare med vad som gäller upp- och nedflyttning.

Play off Juniorallsvenskan inkl. Innebandyfesten

Ställs in. Som en konsekvens av detta ställs också sista omgången i Juniorallsvenskan in. Svenska Innebandyförbundet har som ambition att finna ett nytt/senare speldatum avseende slutspel (semifinalerna och final/bronsmatch) i DJ18- och P16-SM.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.