• idag
  31 mars
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  1 apr
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  2 apr
  • Vind
   11 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  3 apr
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  4 apr
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Vikten av en plats som Tusensköna

Insändare
PUBLICERAD:
Utan sin fiktiva verksamhet Tusensköna hade Fru B tappat gnistan.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Vad är Tusensköna och varför började jag skriva om Tusensköna?

Jag började arbeta inom vården 1975 vilket innebär att jag nu 2020 anser mig ganska erfaren. Inom region (f.d. landsting) och kommuners äldreomsorg, har jag upplevt både dåliga och bra tider.

Jag har haft kollegor med och utan utbildning, med och utan erfarenhet.

Jag började själv inom vården som outbildad, men kände så småningom att jag hamnat rätt, jag ville vårda, göra skillnad. Gick först en sjukvårdsbiträdeskurs, men ville veta mer, så jag läste till undersköterska och den utbildningen passar mig fortfarande allra bäst. Men kunskapsmässigt har jag alltid fortsatt att fylla på, med det som jag anser är värdefullt för min utveckling som undersköterska, erfarenhetsmässigt har jag i år 45 år inom vården.

För mig är det viktigt att ha ett ständigt flöde med kunskap, vara uppdaterad gällande äldreomsorg och palliativ vård, då mår jag som allra bäst och blir stärkt i min yrkesroll. Min kunskapskälla ska alltid vara som en porlande bäck, med klart och friskt vatten, inte som ett stillastående dike där enda förnyelsen är några grodyngel varje vår.

Utveckling är viktigt, att klara sig på gamla meriter är som att tro att den träning man utförde i för längesen, kan man leva på hela livet.

Min erfarenhet ger mig en stark grund att stå på, den gör mig trygg i mötet med vårdtagare och närstående, kunskap och erfarenhet går hand i hand och gör att man utvecklas.

Jag är fortfarande nöjd med mitt yrkesval, känner att jag är på rätt plats, äldreomsorg och palliativ vård är det jag ”brinner” för, där vill jag utvecklas tillsammans med kollegor och jag vill självklart, att VI ska vara bäst.

Sen kommer tyvärr ett stort MEN när det gäller våra möjligheter att få utvecklas, utföra våra uppdrag, bli bäst och det är ekonomin, den sätter ofta ”käppar i hjulen”.

Även om vi är duktiga på att ”koka soppa på en spik” och göra det omöjliga möjligt, så är det ändå ibland ett hopplöst läge, om inte ekonomin går hand i hand med att vårdtagarens behov.

Läste på Kommunals framsidan, rubriken ”Sparomsorgen” i stället för "Äldreomsorgen".

Vilken trist rubrik, man trycks omgående ner i det stillastående diket, min kunskapskälla… den porlande bäcken, blir då ett minne blott.

Visserligen kan det finnas en möjlighet att jag återkommer som ett grodyngel till våren, i det stillastående diket… men det räcker inte för mig.

För att då orka kämpa vidare för en god, trygg och säker äldreomsorg, så engagerar jag mig i min fiktiva verksamhet Tusensköna.

Där bestämmer jag hur vården ska utformas, där är det vårdtagarens behov som styr, självklart behövs en budget, men vårdtagarens behov styr och budget läggs utifrån det.

Så startade min fiktiva verksamhet Tusensköna och utan den skulle jag kanske tappa gnistan, drivet och drömmen om att tillsammans med duktiga kollegor, få vara verksam i en äldreomsorg som är den bästa för både vårdtagare, närstående och personal.

Fru B direkt från hjärtat utan filter

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.