Hoppa till huvudinnehållet

Flera nya utställningar öppnar i Karlstad

Publicerad:
Galleristen Mats Bergman välkomnar konstnären Bodil Hedlund.
Galleristen Mats Bergman välkomnar konstnären Bodil Hedlund. Foto: Håkan Strandman

Beskeden om inställda eller framflyttade kultur- och nöjesevenemang haglar ner. Men till den konstintresserades glädje kommer i alla fall fredagens vernissager på Herrhagen i Karlstad att genomföras som planerat.

Helt obemärkt går dock inte coronarädslan förbi, berättar galleristen Mats Bergman som sett att färre än vanligt har anmält sig till fredagens vernissage.

– Det vore ju konstigt om inte några skulle vara lite rädda för att vistas i folksamlingar. Samtidigt måste man ju ta det här på allvar, säger han och tillägger att man har ställt fram handsprit på olika ställen samt bytt ut de vanliga handdukarna mot pappershanddukar på toaletten.

Så vad kommer att hänga på väggarna då? Jo, det gör akrylmålningar av den Östersundsbördiga konstnären Bodil Hedlund som vanligtvis delar sin arbetstid mellan Stockholm och Kapstaden. Hon är utbildad vid Konstfack och har deltagit i ett 80-tal utställningar i Sverige och utomlands.

Verk av Bodil Hedlund.
Verk av Bodil Hedlund.

– Hon har en hel del surrealistiska motiv. Framför allt flera kvinnokjolar som svävar ut i en slags andlig mystik, säger Mats Bergman.

Kristen liturgi

Just andlig mystik eller snarare symbolik går på sätt och vis att återfinna i Ransätersbon Henric Westlunds utställning hos Konstfrämjandet. Titeln "En glimt av bönens grammatik", är inte fullt så kryptisk som det kanske låter förklarar verksamhetsledaren Janove Ekstedt.

– Det finns en slags kristen liturgi i hans olika föremål; till exempel en fisk och en stege upp till himlen.

Sin utbildning har Henric Westlund fått vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm och Konsthögskolan Valand i Göteborg. Till den aktuella utställningen har han använt sig av blandade tekniker men med trä i huvudsak.

Hos Galleri Ekdahl härskar snarare realismen när människor, stad och land möts i konstnären Per Lindqvists målningar. Numer bor och arbetar han på Lidingö och Gotland men rötterna har han på sin mors sida i Karlstad och Molkom. Per Lindqvist är utbildad vid Gerlesborgsskolan och Konstfack. Sedan slutet på 1980-talet har han deltagit i en lång rad separat- och samlingsutställningar. Däribland Liljevalchs vårsalong samt utställningar i New York och Aten.

Vernissage sker på fredag mellan klockan 17 till 20 hos såväl Konstfrämjandet som Galleri Ekdahl. Hos Galleri Mats Bergman gäller tiden 17 till 19.30.

Samtliga utställningar pågår till och med den 28 mars.

Artikeltaggar

Galleri EkdahlKarlstadKonstfrämjandetMats BergmanNöje/Kultur

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.