• idag
  31 mars
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  1 apr
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  2 apr
  • Vind
   11 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  3 apr
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  4 apr
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Spotta inte på Löfven

Ledare
PUBLICERAD:
Statsminister Stefan Löfven besökte Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps verksamheter i Karlstad och Kristinehamn i tisdags.
Foto: Håkan Strandman
Antalet smittade av coronaviruset stiger närmar sig 500 personer i Sverige. WHO klassar den globala spridningen som en pandemi. Folkhälsomyndigheten har uppgraderat risken för smittspridning till ”mycket hög”. Men det finns ingen anledning till panik. Regeringen och myndigheterna har ändå bra kontroll på läget.

Det finns heller ingen anledning att försöka ta politiska poäng på att anklaga regeringen för att vara passiv och för att myndigheterna inte är på tå. Moderatledaren Ulf Kristersson gjorde ett försök efter att regeringen på onsdagsförmiddagen samlat alla partiledare för att informera om läget och hur beredskapen ser ut,

För få färdiga beslut och för lite handlingskraft, klagade han. Några timmar senare fanns en rad skarpa och konkreta beslut.

Karensdagen avskaffas omgående. Det är klokt, nu kan den som känner sig sjuk stanna hemma utan att förlora pengar på det. Företag får anstånd med skatteinbetalningar för att klara sig lindrigare från krisen.

Kommuner och regioner ska kompenseras för extraordinära kostnader kopplade till coronaviruset. Statliga myndigheter ska stärkas, Folkhälsomyndigheten får till exempel 41 extra miljoner kronor. Värt att notera att M ville minska anslaget till myndigheten i sin senaste budget.

Regeringen kommer att följa Folkhälsomyndighetens råd och stoppa allmänna sammankomster med fler än 500 personer. Det är också klokt. Att ha fotbolls- och hockeyfans åkande kors och tvärs över landet skulle riskera en stor och okontrollerad spridning av smittan.

Agerandet är helt i linje med hur det svenska beslutsfattandet går till. Redan 1 februari klassade regeringen coronaviruset som en samhällsfarlig sjukdom.

Det gav de självständiga myndigheterna betydligt större befogenheter och muskler. Det förtroendet har de använt klokt. Regeringen har sedan följt de råd som myndigheternas experter har gett och varit redo att ändra sig.

Det finns därför ingen anledning att fnysa, nysa eller spotta på Stefan Löfven och hans regering. De har lyssnat på kunskap och erfarenhet innan de fattat några beslut.

Region Värmland har koll på de smittade. Från vänster Lena Gjevert, tf hälso- och sjukvårdsdirektör, Ingemar Hallén, smittskyddsläkare, och Wolmer Edqvist, tf HR-chef.
Foto: Lisa Olaison

I Värmland har regionen och de berörda kommunerna hanterat viruset och smittan på ett föredömligt sätt. De 24 smittade har tagits väl om hand, bara en har behövt vård på intensivvårdsavdelningen. Smittspårningen har fungerat bra, ett hundratal är isolerade i hemmet.

Personal som varit i riskområden uppmanas stanna hemma i 14 dagar. Besöksförbud har införts på vårdavdelningarna vid länets tre sjukhus. Informationen har varit snabb och tydlig.

Lika lugnt och klokt har Karlstads kommun agerat. Risk för smitta har reducerats, till exempel genom att ställa in en stor elevmässa härom veckan. De är förtroendeskapande åtgärder.

På onsdagseftermiddagen kom det första svenska dödsfallet i covid-19, en äldre redan sjuk person. Det var väntat att det skulle komma och får inte skapa panik. Glöm inte att den vanliga säsongsinfluensan varje år kräver mellan 300 och 700 svenska liv.

Fortfarande gäller därför det budskap som brittiska regeringen sände ut till folket 1939 inför andra världskriget: ”Keep Calm and Carry On” (Var lugn och fortsätt).

Nu är det upp till oss alla att hjälpas åt för att stoppa smittan. Följ myndigheternas råd om hygien och undvik onödiga kontakter om du känner dig sjuk. Visa hänsyn och tänk mer på andra än dig själv.

– Vi står inför ett skifte där det inte bara kan vara ”jag, jag, jag” utan måste bli ”vi, vi, vi”, säger professor Johan von Schreeb, Karolinska Institutet
Foto: Pontus Lundahl/TT

Kanske kan coronaviruset innebära den mentala omställning som Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin, ser komma: ”Vi står inför ett skifte där det inte bara kan vara 'jag, jag, jag' utan måste bli 'vi, vi, vi' ”.

I så fall kan även ett elakt virus föra något gott med sig.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.