• idag
  24 sep
  14°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.4 mm
 • fredag
  25 sep
  15°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  26 sep
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   1.8 mm
 • söndag
  27 sep
  20°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  28 sep
  18°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Inte 40 dagar utan 48 års isolering

Krönikor
PUBLICERAD:
De lärde tvistar om vem som var först med idén om karantän. Men klart är att isoleringstiden varierat.

Redan i Tredje Moseboken i Bibeln, som skrevs för cirka 2 700 år sedan, finns regler för hur sjuka ska särskiljas för att hindra smittspridning. Och kalifen Al-Walid bestämde i början av 700-talet att sjukhuset som då byggdes i Damaskus skulle ha en avdelning där spetälska isolerades, enligt engelska Wikipedia.

Till Europa kom idén decennierna efter Digerdödens härjningar på 1300-talet då ett antal städer kring Medelhavet införde isoleringsregler för handelsfartyg. I Italien var det quaranta giorni, alltså 40 dagar, som gällde. Till Sverige kom karantänsreglerna några hundra år senare och vi lånade det franska ordet quarantaine, som betyder 40-tal.

Den första dokumenterade lagen om karantän för fartyg infördes dock i dagens Dubrovnik 1377 och då var det 30 dagars isolering som gällde.

Men 30 eller 40 dagar är en fis i rymden jämfört med den karantän som drabbade ön Gruinard i nordvästra Skottland. Där testade brittisk militär biologiska vapen 1942, bland annat släppte man bomber med mjältbrandsbakterier. Därefter var den 196 hektar stora ön förbjudet område. 1986 sanerades ön genom att 280 ton formaldehyd sprutades ut och en tid därefter flyttades en flock får dit på prov. Eftersom de överlevde och hade hälsan lyftes karantänen 1 maj 1990. Men än i dag bor inga människor på ön.

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.