• idag
  8 apr
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 apr
  11°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 apr
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 apr
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  12 apr
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm

Granberga: Ökad valfrihet för vem?

Debatt
PUBLICERAD:
Väse Socialdemokratiska förening kämpar vidare för att undvika en privatisering av vårdboendet Granberga.
Foto: Kent Sjögren
I lördags den 7 mars diskuterades privatiseringen av Granberga och två äldreboenden i Karlstad vid en paneldebatt. Alla partierna var representerade utom L. Vi var cirka 35 personer som lyssnade och kunde ställa frågor.

Väse socialdemokratiska förening hade bjudit in till debatten. Vi är upprörda över att kommunens blågröna styre vill auktionera ut våra äldre till sannolikt lägstbjudande aktiebolag. 52 personer demonstrerade mot detta utanför Granberga den 14 december. Efter alla helger fortsatte vi att demonstrera klockan 10 varje lördag. Dessutom har vi samlat 460 underskrifter mot privatiseringen.

Vi ville få bättre svar på varför det blågröna styret vill privatisera Granberga än allmänna hänvisningar till att kommunen vill öka valfriheten och kvalitén. Den undersökning som Socialstyrelsen gjort visar att Granberga är det mest omtyckta äldreboendet i Värmland.

Det krävs ingen privatisering för att öka valfriheten. Vi hade bättre valfrihet tidigare då de som bodde i Skattkärr kunde stå i kö till Granberga och få komma hit.

Vi undrar fortfarande vilka som får ökad valfrihet och hur och av vem och hur ska man förbättra en redan bra kvalité på Granberga genom en privatisering. Alla begriper ju att det första ett aktiebolag tänker på är vinsten. Det går inte att för nuvarande kostnad göra en bra vinst utan att försämra kvalitén.

Det finns två personal på morgonen, två på kvällen och två på natten för 25 äldre på tre avdelningar. Minskar man en personal på natten och en äldre går upp och ramlar så får inte en ensam personal lyfta upp den äldre ensam trots att det redan finns lyftanordningar. Man måste vara två enligt arbetsmiljölagens säkerhetsbestämmelser.

De blågröna politikerna ser inte verkligheten från de äldres situation och behov och personalens möjligheter att göra ett bra jobb. Hänsyn tas inte heller till anhörigas behov av att känna att Granberga tar väl hand om den äldre. De äldre är starkt beroende av den trygghet och kontinuitet de har genom att samma personal funnits länge för dem.

Alexander Torin (M) sa att de beslutat att principiella frågor ska beslutas i respektive nämnd. Om man tar upp frågorna i kommunfullmäktige kan det skapa en administrativ oordning som är onödig. Väljarna har ju redan i valet bestämt hur man vill ha det.

Det är ett sensationellt yttrande i en demokrati. Det innebär att man i princip avskaffar en stor del av kommunfullmäktiges funktion. Medborgarna får ingen insyn eftersom endast politiker i en nämnd får gå på nämndens sammanträden. Det gör också oppositionen onödig och utan reellt inflytande. Normalt ska berörd nämnd yttra sig till fullmäktige men inte ta det slutgiltiga beslutet i principiellt viktiga frågor.

Har alla blågröna partier kommit överens före valet att privatisera vård, skola och omsorg till internationella vinstdrivna riskkapitalbolag? Vi kan inte minnas det, speciellt inte att miljöpartiet haft sådana vallöften. I stället ville Miljöpartiet att ”idéburna verksamheter och sociala företag skall stärkas som utförare av välfärdstjänster”. De väljare som röstade på Miljöpartiet var till övervägande del negativa till att kommunen ska sälja till vinstdrivna riskkapitalbolag. Också en klar majoritet av befolkningen har varit och är negativa till detta.

Stoppa försäljningen och lyssna på de som berörs och folket.

Väse Socialdemokratiska förening

Yrjö Airiman

Ordförande

Kristian Tilander

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.