• idag
  7 aug
  18°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  8 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  9 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  10 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  11 aug
  25°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   S
  • Nederbörd
   0.0 mm

Vad väljer ni på ålderns höst?

Insändare
PUBLICERAD:
Foto: Linn Malmén
Ett inlägg från en anhörig i debatten om vårdhemmet Granberga.

Bästa ledamöter i vård- och omsorgsnämnden; det moderata kommunalrådet i Robert Wenglén i Lomma ber om ursäkt: ”privatiseringen av äldrevården var ett misstag”

Bordlägg ärendet om privatisering av äldreboenden på onsdagens möte och inhämta sedan information om hur det verkligen fungerar i andra kommuner som har privata äldreboenden.

Jag heter Lars Sjöö och har en mor som heter Ann som bor på vårt gemensamt ägda mycket välfungerande äldreboende Granberga i Väse.

Har läst och förstått att ni vill privatisera bland annat detta boende och har funderat över min mors situation, hon är 88 år och kroppsligt som en bergsget men har åldersdemens och är väldigt beroende av att ha trygghet och tillsyn dygnet runt. När hon bodde i egen lägenhet och fick tillsyn endast några gånger per dag var hon extremt orolig och nedstämd men efter flytten till Granberga har hon blivit väldigt lugn, trygg, glad och harmonisk, det finns på Granberga en stabil personalgrupp som hon känner igen och de ger henne den tid, omvårdnad och stimulans som hon behöver för att må bra, även med utflykter, promenader och regelbundna andra aktiviteter i huset. Och mycket bra mat.

Att allt detta hinns med och utförs trots en väldigt liten personalstyrka beror enligt mig på att personalen trivs väldigt bra och därmed blir det låg personalomsättning och hög kunskapsnivå om de boende och de rutiner som ska utföras. Personalen vet exakt vad som ska göras och förväntas av dem utan ständig upplärning av ny personal och de har ett stort engagemang. Detta har jag och min mor upplevt.

Kommunen har enligt mig lyckats oerhört bra att med en slimmad organisation på plats skapa detta mönsterboende som Granberga är ett lysande exempel på.

En eloge till er på kommunen som har lyckats åstadkomma detta!

Jag tycker som sagt att det fungerar mycket bra på Granberga och har därför väldigt svårt att förstå varför ni vill avsluta kommunens åtagande i detta och som jag har förstått är det inte av ekonomiska skäl utan för att öka valfriheten.

Skulle önska en utveckling av detta argument med valfrihet som enligt mig i sådana fall är att på sin ort kunna välja mellan minst två olika boendeformer, det ska inte innebära att man tvingas att flytta till en ny ort.

Efter att jag fått reda på era planer har jag för min mors räkning följt och kollat upp privata vårdboenden runt om i Sverige, det är ingen rolig läsning…, men bland annat så har det moderata kommunalrådet i Robert Wenglén i Lomma bett om ursäkt: ”privatiseringen av äldrevården var ett misstag”. De har efter 15 års experiment med olika privata vårdgivare kastat in handduken och tar nu tillbaka driften i kommunal regi.

Och tro mig, skulle ni få välja själva mellan att bo på exempelvis Granberga i Väse eller Åsbacka i Molkom som drivs i privat regi med stora problem så är jag rätt säker på att efter lite påläsning skulle samtliga av er välja Granberga på ålderns höst.

Tänker nu i första hand på min mor, men i förlängningen så inser jag och hoppas att ni också tänker på era föräldrar och er själva därför att allas våra liv har en ände och måste få ha en värdighet och trygghet i sluttampen, alltså inget som man köpslår med.

Vi har demokrati i Sverige och jag tycker att ni som ledamöter i Vård- och omsorgsnämnden ska representera kommuninnevånarnas åsikter och det innebär att man gör research och har koll på vad kommuninnevånarna vill innan man fattar så här omvälvande beslut.

Ps. I denna typ av verksamhet där de boende inte alltid kan uttrycka sin egen vilja eller har förmåga att klaga på sådant som inte fungerar är det extra viktigt att den personal som finns på plats vågar rapportera om det som inte fungerar utan att riskera att bli av med jobbet. Tror även för personalens del att det blir svårt att få någon att ställa upp som skyddsombud i en sådan verksamhet.

Lars

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.