• idag
  8 apr
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 apr
  11°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 apr
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 apr
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • söndag
  12 apr
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   N
  • Nederbörd
   0.0 mm

Ständig jaktsäsong på äldre

Ledare
PUBLICERAD:
Det går inte en dag utan rapporter om bedragare som försöker få inte ont anade äldre att logga in sig med bank-id för att stjäla deras pengar.
Foto: Fredrik Persson/TT
”Ja henne släpper jag inte in igen”, säger min äldre vän när jag möter henne en söndagseftermiddag. Vem? Vad har hänt?

Dagen innan har en för henne främmande kvinna med en dålig förevändning trängt sig in i min väns hem och börjat riva i skåp och lådor. Kvinnan försvann efter mindre än fem minuter utan att få med sig något värdefullt, men det är inte mycket till tröst när en äldre, något förvirrad, kvinna nu känner sig stressad och orolig för att den främmande kvinnan ska komma tillbaka.

När jag ringer polisen, inte för att jag tror att det ska leda till något utan mest för att det är rimligt att rånförsöket finns registrerat, tar det mannen som tar emot anmälningen mindre än en minut att skicka en patrull. ”Brott mot äldre är högprioriterat”, förklarar han och mindre än tio minuter senare sitter två poliser i min väns hem och försöker bena ut vad som egentligen hänt.

De misstänker snart att den främmande kvinnan sett min vän i affären, noterat att hon verkade lite förvirrad och följt efter henne hem och vid porten dragit nån historia om att hälsa på en vän i trappuppgången.

Det blir inte så mycket mer av polisanmälan. Det saknas uppgifter och ett tydligt signalement. Brottslingen har gjort ett slipat val av offer. Nån som inte riktigt hänger med i allt som händer, som ser på sina medmänniskor utan misstanke och som öppnar dörren för alla.

– Det är tydligt att bedragarna under de åren har riktat sig mer mot äldre eftersom de är enklare offer. Dels har de ofta sparat pengar under hela livet och ofta finns det ett kunskapsglapp när det handlar om it. Det är en utsatt grupp, säger Lotta Mauritzson, brottsförebyggare vid Polisens Nationella bedrägericenter till facktidningen Kommunalarbetaren som nyligen uppmärksammade den dramatiska ökningen av anmälningar om bedrägerier mot äldre och funktionsnedsatta.

Det pågår vad som bara kan beskrivas som ständig jaktsäsong på äldre av både mindre seriösa säljare i butiker som manipulerar fram onödiga köp och abonnemang – till rena brottslingar som myglar sig in i äldres liv, in i deras hem eller via telefon får dem att logga in och bekräfta transaktioner med bank-id-appen. Något som lämnar deras bankkonton lika öppna att länsas som en byrålåda.

Det har fått siffrorna om bedrägeri att rusa från närmare 700 anmälningar 2008 – till över 4 800 tio år senare. Men det räcker ändå inte.

Efter att polisen ifjol ändrade sättet att koda bedrägeribrott så att det bland annat alltid tydligt specificeras om ett bedrägeri riktats mot äldre eller funktionsnedsatta, kunde man för 2019 konstatera att anmälningarna mer än fyrdubblats till närmare 21 000!

Polisen satsar hårt på att förebygga brott i denna grupp och har bland annat tagit fram det ambitiösa utbildningspaketet ”Försök inte lura mig” i samarbete med Brottsofferjouren och flera pensionärsorganisationer.

Det är filmer, broschyrer och praktiskt taget studiecirkelmaterial tänkt att skapa diskussion och öka medvetenheten bland äldre om när de utsätts för bedrägeriförsök i hemmet, på stan eller på nätet.

Det är ett bra material. Men det går inte att blunda för bräckligheten i det där en utsatt grupp görs till ansvariga för sin egen säkerhet mot väldigt slipade bedragare. För imorgon ringer det ju på dörren eller telefonen igen...

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.