• onsdag
  8 apr
  12°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  9 apr
  11°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  10 apr
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  11 apr
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

SD gör ett jippo av katastrofen

Ledare
PUBLICERAD:
Jimmie Åkesson tar en selfie på Istanbuls flygplats före hemresan.
Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson förvandlar flyktingkatastrofen till ett oanständigt mediejippo. Hans pr-avdelning ljuger och hans kommunala företrädare startar en bisarr kampanj om att Karlskrona, Göteborg och Tingsryd är fulla och inte har plats för fler människor. Det finns ingen gräns för hur lågt SD kan sjunka.

Kriget i Syrien är inne på det tionde året. Det har skapat den värsta flyktingkatastrofen i modern tid, enligt FN. I Idlib, vid den turkiska gränsen, är nästan en miljon flyktingar instängda i ett helvete.

Många lever utan tak över huvudet. Barn fryser ihjäl, desperationen och hopplösheten breder ut sig.

EU har betalat Turkiet sex miljarder euro för att landet ska hysa 3,6 miljoner krigsflyktingar. De har blivit en bricka i den maktfullkomlige president Recip Tayyip Erdogans cyniska spel.

Han har öppnat gränsen mot Europa, men flyktingarna som försöker ta sig över till Grekland möts av polis, militär och tårgas. Kustbevakningen rammar flyktingbåtar. En flykting har skjutits till döds. Kylan, blötan och osäkerheten gör situationen vidrig vid gränsen.

En flinande Åkesson på väg till gränsen mellan Grekland och Turkiet. ”Sista brevet hem. Jag och Micke rullar (flyger) mot nya äventyr. Stay tuned”, skrev han på Instagram.

Dit åkte en glatt leende Jimmie Åkesson härom dagen. Inte för att visa solidaritet eller hjälpa flyktingarna på plats utan för att skicka ett budskap till dem.

I bagaget hade han flygblad med inte bara SD utan svenska folket som avsändare. Budskapet var att Sverige är fullt och inte har plats för fler. Flyktingarna har säkert redan förstått att de inte välkomna till rika Europa, men de slutar inte längta och drömma.

Åkesson tog sig rätten att tala för det svenska folket, men den rätten har han definitivt inte. Sverigedemokraterna representerar inte vårt land. 83 procent röstade på andra partier i valet 2018.

När Åkesson skulle åka hem i fredags basunerade hans pressavdelning ut att han gripits och förts bort av den diktatoriska turkiska polisen för att sedan deporteras från landet.

Sanningen var den att han togs åt sidan vid passkontrollen. Inget gripande, inget bortförande. Bara ett misslyckat försök att återigen ta på sig martyrkronan. Pr-kuppen resulterade dock i att han fick inreseförbud.

Inspirerade av Åkessons lilla utflykt och kanske även av moderaterna Ulf Kristerssons och Tobias Billström machofyllda utspel om att skydda gränsen har nu SD:s lokalpolitiker följt efter. Bredbenta och med armarna i kors står allt fler av SD:s kommunalråd och gruppledare och förkunnar att gränsen ska hållas.

Det är fullt överallt i Sverige, påstår Sverigedemokraterna, men det är inte sant.

Göteborg är fullt. Malmö är fullt. Karlskrona är fullt. Till och med lilla småländska Tingsryd är fullt. Gruppledaren Ann-louise Wiking i Tingsryd står mitt i den öde landsvägen ute på ett hygge, inte en människa till i syne.

Hur tänker hon hålla gränsen mot Älmhult, Lessebo, Alvesta och de andra grannkommunerna? Är hon inte medveten om att kommunen på sin hemsida välkomnar folk att flytta till Tingsryd? Det finns lediga tomter, kommunen lovar att du kan få både lugnet och servicen.

Och hur vet hon att Tingsryd är fullt just nu? Det bor 11,9 personer per kvadratkilometer så trängseln verkar inte vara påträngande. I dag bor det 12 363 invånare i kommunen. Tänk hur trångt det måste ha varit 1950 när kommunen hade 17 679 invånare. Mer än 5 000 fler för 70 år jämfört med i dag.

Sanningen är att varken Sverige eller EU är fullt. Det som saknas är den politiska kraften att ta ansvar och solidariskt hjälpas åt att bistå människorna som flyr från krig och förföljelse. Sverigedemokraterna avhumaniserar dem i stället med sina obehagliga flygblad och kampanjer.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.