Hoppa till huvudinnehållet

Final för "Ruralitet" i Arvika: "Vilken utställning det blir!"

Publicerad:
Reporter Lars Swanö
Lars Swanö
lars.swano@vf.se
Ludivine Thomas lämnade Paris för Lesjöfors, för att hon vill bo på landsbygden trots den motvind det kan innebära. Det har hon illustrerat på 14 verk som alla går att kombinera till en enhet.
Ludivine Thomas lämnade Paris för Lesjöfors, för att hon vill bo på landsbygden trots den motvind det kan innebära. Det har hon illustrerat på 14 verk som alla går att kombinera till en enhet. Foto: Lars Swanö

Konstnärerna fick presentera sig exklusivt i VF:s artikelserie om projektet Ruralitet.

– Wow, vilken utställning det blir, utbrister Rackstadsmuseets chef Anneli Strömberg.

Projektet är framme vid finalen, inte vilken som helst utan en möjlighet att exponera konstverk av tolv enskilda konstnärer, eller konstellationer, i Rackstads förnämliga miljö.

– VF har varit vår galleria, nu handlar det om redovisningen, förklarar Janove Ekstedt, verksamhetsledare vid Konstfrämjandet som förverkligade grupputställningen och samarbetet med VF.

Ruralitet, Rackstadmuseets grupputställning tillsammans med Konstfrämjandet i Värmland, leder till nya upplevelser. Det kan museichef Anneli Strömberg och verksamhetsledare Janove Ekstedt försäkra.
Ruralitet, Rackstadmuseets grupputställning tillsammans med Konstfrämjandet i Värmland, leder till nya upplevelser. Det kan museichef Anneli Strömberg och verksamhetsledare Janove Ekstedt försäkra. Foto: Lars Swanö

Annelie Strömberg är övertygad om att träffa mitt i prick.

– Olika uttryck, skilda discipliner, men samma mötesplats. Precis det vi ska stå för. Dessutom finns ett samband med Rackenkolonin. Några av dem stannade här, andra flyttade till Paris och New York.

– Att publiken kan sin historia innebär också att de kan främja den här konsten, fortsätter Janove Ekstedt.

Kriteriet för att få delta i projektet var att ha anknytning till Värmland. Om konstnärerna har franska eller holländska som modersmål spelar ingen roll.

Lämnade Paris

Ludivine Thomas flyttade från Paris till Lesjöfors 2016.

– Jag växte upp på landsbygden och behöver den för att kunna var mig själv, isolera mig, känna frihet och leva i motvind. Det ger sig inte själv därute. Varken för oss eller djuren.

Den värmländska fransyskan har beskrivit situationen i en briljant illustration i 14 delar som går att länka ihop så att den bildar en större enhet. Människor och svanar svävar fritt, i motvind.

– För att besanna våra drömmar.

Lin de Mol valde 2014 Skofterud i stället för Amsterdam. Hon tangerar temat, men kallar exponeringen av skulpturer i förgänglighetens anda för "Sårbarhet".

Värmländska holländskan Lin de Mol skildrar Sårbarhet under gruppuppställningen på Rackstadmuseet. Stolsbenet vilar på en bit av den mänskliga ryggraden.
Värmländska holländskan Lin de Mol skildrar Sårbarhet under gruppuppställningen på Rackstadmuseet. Stolsbenet vilar på en bit av den mänskliga ryggraden. Foto: Lars Swanö

Tova Fransson, från Gunnerud men nu i Stockholm, har tolkat centrumperiferi när hon inte har den längre och radar upp en serie fotografier till anhörigas ära plus ett gripande brev: När kommer du hem?

Hon prisar projektet och VF. Sedan länge.

– Jag växte upp med tidningen och har alltid uppskattat VF:s kulturbevakning. Den blev faktiskt avgörande för mitt eget val att bli konstnär.

– Jag kommer aldrig över skuldkänslorna för de gamla som jag lämnade.

Interiörer från Gunnerud, minnet av äldre anhöriga som Tova Fransson har dåligt samvete för att hon träffade för sällan sedan hon flyttat till Stockholm. Det presenterar hon i en fotoserie på Rackstadmuseet.
Interiörer från Gunnerud, minnet av äldre anhöriga som Tova Fransson har dåligt samvete för att hon träffade för sällan sedan hon flyttat till Stockholm. Det presenterar hon i en fotoserie på Rackstadmuseet. Foto: Lars Swanö

Vid vernissagen i morgon ger performancegruppen Otalt "Förmödrarna".

– Det blir en kortare version än tvåtimmarsföreställningen som vi gav 2018, hälsar Helen Karlsson.

Övriga medverkande: Jonas Liveröd, Dominika Kemilä, Lina Norell, Lightnin’ howlin and screamin’, Therese Olsson, Sara Rönnbäck & Daniel Slåttnes, Simon Lerin & Bettina Hystad och Klara Bothén.

Performancegruppen Otalt återkommer med "Förmödrarna" vid lördagens vernissage på Rackstadmuseet. Det blir en kortare version av föreställningen från 2018, enligt Helen Karlsson.
Performancegruppen Otalt återkommer med "Förmödrarna" vid lördagens vernissage på Rackstadmuseet. Det blir en kortare version av föreställningen från 2018, enligt Helen Karlsson. Foto: Lars Swanö

Artikeltaggar

Anneli StrömbergArvikaJanove EkstedtKonstfrämjandetNöje/KulturRackstadsmuseetVärmlands län

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.