Två testade positivt för corona – skolor vidtar försiktighet

Vård & omsorg | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Maria Svensson, verksamhetschef vid infektionskliniken, Ingemar Hallén, smittskyddsläkare, och Staffan Tevell, överläkare infektion, på plats vid pressträffen.
Foto: Håkan Strandman
Två värmlänningar i 50-årsåldern har testats positivt för coronavirus. De är inlagda för observation på infektionskliniken i Karlstad.
– De mår efter omständigheterna väl, säger Staffan Tevell, medicinskt ledningsansvarig överläkare.

Region Värmland kallade till presskonferens på onsdagseftermiddagen efter att provsvaren kommit från laboratoriet i Örebro. De två smittade kom hem till Värmland i lördags efter en bussresa till norra Italien under sportlovet.

– Alla som var med på den bussen kommer nu kontaktas av vården. Men skulle någon som var ombord på bussen känna symptom innan vi tagit kontakt rekommenderar vi att man kontaktar 1177 direkt, säger Ingemar Hallén, smittskyddsläkare i Värmland.

– Vi på infektionskliniken har ändrat vårt arbetssätt sedan helgen så att 1177 har direkt kontakt med oss för rådgivning, säger Staffan Tevell.

Alla som var med på samma buss som de två konstaterat coronasmittade kommer nu alltså kontaktas inom kort. Och för dem, liksom andra som haft nära kontakt med smittade personer, gäller ett antal förhållningsregler de kommande 14 dagarna.

• De ska kontrollera sin temperatur morgon och kväll.

• De ska vara observanta på eventuella symptom som feber, andningsbesvär och hosta.

• De ska hålla kontakt med utsedd person inom vården enligt överenskommelse.

• De ska undvika sociala kontakter utanför hushållet.

• De ska undvika resor både inom och utom Sverige.

Ingemar Hallén förklarar att coronaviruset sprider sig via droppsmitta. Det innebär att för att vara i farozonen ska man ha haft en hushållsliknande kontakt, det vill säga befunnit sig inom ett par meter från en smittad person.

– När det gäller en sådan här bussresa får vi göra en helhetsbedömning. Vi är extra noga i uppföljningen.

Fram till tisdag den här veckan hade ett 60-tal coronaprover tagits i Värmland.

– Vi skickar iväg prover hela tiden och får oftast svar dagen efter, säger Maria Svensson, verksamhetschef vid infektionskliniken.

– Och nu är det förberett så att det går att ta prover även i Arvika och Torsby. I Arvika började de i dag, säger Ingemar Hallén.

Sjukvården bedömer att beredskapen är god.

– I nuläget har vi vårdplatser och beroende på utvecklingen finns fler steg att ta. Som ni kanske sett från andra håll i Sverige kan en del vårdas hemma också och så kommer det se ut framöver, säger Staffan Tevell.

Att det finns en uppenbar oro i samhället står dock klart. 1177 har fått många samtal senaste dagarna berättar verksamhetschef Anna Löwenhamn.

– Och de har ökat sedan senaste helgen. Mer allmänna frågor hänvisar vi till 113 13.

– Det finns mycket information att få på Folkhälsomyndighetens webb också, säger Staffan Tevell.

Maria Kjällström, skoldirektör för grundskolorna i Karlstads kommun, på pressträffen under onsdagen.
Foto: Håkan Strandman

En timme före Region Värmlands pressträff om coronasmittan höll de skolansvariga inom Karlstads kommun en liknande träff.

– Vi har fått uppgifter om de misstänkt smittade och valt att agera utifrån det. Knappt tio elever och en lärare som befann sig på samma buss har uppmanats att lämna sina skolor, säger Maria Kjällström, skoldirektör för grundskolorna.

Det handlar om elever och personal på Mariebergsskolan, Norrstrandsskolan, Rudsskolan respektive Nobelgymnasiet. Undervisning och arbete för dessa personer får lösas på distans så länge. Maria Kjällström betonar att ingen av de som uppmanats att hålla sig hemma är konstaterat smittade, det handlar om en försiktighetsåtgärd.

Hon berättar också att skolorna har beredskap med fler vikarier och möjligheter till distansundervisning om fler behöver hålla sig hemma.

– Vi har också valt att ställa in yrkesmässan för alla åttondeklassare som skulle ha hållits i morgon torsdag. Vi utgår från Folkhälsomyndighetens och Smittskyddsinstitutets rekommendationer, men måste också ta hänsyn till mer känslostyrda reaktioner, oro och frågor från vårdnadshavare, säger Maria Kjällström, som berättar att skolorna får många frågor.

Dels rena faktafrågor om corona, dels frågor om huruvida man ska gå till skolan.

– Men så har vi också en tredje grupp av frågor där man vill veta vilka som varit i Italien på sportlovet. Det kan vi inte svara på och det tror jag ingen vet, säger Maria Kjällström.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.