Hoppa till huvudinnehållet

Kommunen: Vi får "bita i gräset"

Publicerad:
"Det kan kännas olyckligt att vi testade materialet på just den här planen, men vi följde en utbytningscykel och det var Västerstrands tur", säger Jonas Haglund på Teknik- och fastighetsförvaltningen.
"Det kan kännas olyckligt att vi testade materialet på just den här planen, men vi följde en utbytningscykel och det var Västerstrands tur", säger Jonas Haglund på Teknik- och fastighetsförvaltningen. Foto: Håkan Strandman

En miljösatsning på Västerstrands konstgräsplan slog fel och innebar nedskräpning på skolan. Kommunen byter nu ut granulatet på planen till en kostnad av 900 000 kronor.

– Vi får ta kostnaden för skolbarnens skull, säger en projektledare på Teknik- och fastighetsförvaltningen.

I augusti invigdes "nya" Västerstrandsskolan efter två års ombyggnation. Tills dess byttes även konstgräsmattan ut efter tio år i tjänst för totalt åtta miljoner kronor. En extra slant lades för att säkra ett mer miljövänligt, komposterande granulat (ett fyllnadsmaterial som ska stötta stråna) istället för mikroplaster.

Men redan ett par månader efter att den nya planen stod klar kom det in klagomål om att det nedbrytbara granulatet drogs in i skolan och skräpade ned.

Fastnade på barn

– Granulatet har en låg densitet och svävar nästan ovanpå konstgrässtråna. I samband med väta har det blivit väldigt vidhäftande, satt sig rejält på barnens skor och kläder och varit svårt att borsta bort, säger skolans rektor Ulf Eriksson.

Skolan informerade kommunen om problemen och nu, ett halvår efter satsningen står det klart att granulatet kommer att bytas ut, sju och ett halvt år i förtid.

Det biologiskt nedbrytbara mikrogranulatet spred sig i större mängder in i skolan via barnens skor och kläder. Kommunen ingår i ett forskningsprojekt som undersöker att ta fram ett nytt granulat som baseras på skogsråvaror.
Det biologiskt nedbrytbara mikrogranulatet spred sig i större mängder in i skolan via barnens skor och kläder. Kommunen ingår i ett forskningsprojekt som undersöker att ta fram ett nytt granulat som baseras på skogsråvaror. Foto: Håkan Strandman

I ett informationsbrev från kommunen som går ut i dag förklaras att branschen inte sett vidhäftning vid väta som ett stort problem vid fotbollsspel, men på en skola med 400 barn märks det desto snabbare.

Nytt material

Det nya granulatet som ska läggas på planerna sägs vara betydligt tyngre och ligger därmed kvar. Även detta är en miljöprodukt som består av 98 procent sand och 2 procent polymer i form av en gummerad yta på kornen.

Bytet resulterar i att planen kommer att stängas av 16-20 mars för både skolbarn och fotbollsspelare. Kostnaden hamnar på cirka 900 000 kronor.

Dyr åtgärd

– Spelegenskaperna har varit bra så vi kan inte be leverantörerna att stå får bytet. Det är tråkigt att det kostar så mycket att åtgärda det här beslutet. Men hur säger man: vi får "bita i gräset" och ta kostnaden för att skolan ska få en dräglig situation, säger Jonas Haglund, projektledare på Teknik- och fastighetsförvaltningen.

På kommunens övriga konstgräsplaner fortsätter man att använda återvinningsbar termoplast. Ett flertal åtgärder som borstningsstationer, slutna vattensystem och uppsamlingsplaster för snö ska dock hålla granulatet på plats.

Artikeltaggar

KarlstadKonstgräsNyheterVästerstrandsskolan

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.