• idag
  26 sep
  16°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   1.8 mm
 • söndag
  27 sep
  20°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   NO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  28 sep
  18°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  29 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Replik: Positivt att fler vill bo i Karlstad

Insändare
PUBLICERAD:
"Det vissa tycker är vågat och spännande anser andra vara fult och vanhedrande mot omgivningarna", resonerar stadsbyggnadsnämndens ordförande Erik Nilsson (KD).
Foto: Håkan Strandman
Signaturen S-A.R skriver i en insändare i VF den 28/2 att Karlstad bör ta mer hänsyn till stadsdelarnas karaktär när vi växer som stad.

Det är förståeligt att många uppskattar den äldre bebyggelsens rikliga stildrag och kanske mer uttrycksfulla arkitektur, så även jag. Vi lever i en föränderlig tid när det gäller svenska arkitekturen. Det vissa tycker är vågat och spännande anser andra vara fult och vanhedrande mot omgivningarna. Vad som anses snyggt över tid är svårt att sia om nu.

Som politiker och ordförande i Stadsbyggnadsnämnden delar jag uppfattningen att det inte finns ett värde i att bygga slätstruket och intetsägande. Därför försöker vi alltid i samråd med dem som kan och vill bygga, uppmuntra till väl gestaltad utformning av nya byggnader och platser. De som vågar och vill höja den arkitektoniska nivån försöker vi alltid att hjälpa efter bästa förmåga. Vi uppmuntrar även dem som bygger att skapa karaktär på sina byggen genom att dela ut ett arkitekturpris varje år.

Karlstad är en attraktiv stad som många vill flytta till. Bara under det sista året har Karlstads kommun ökat med 1400 invånare, vi är nu nästan 94 000 Karlstadsbor. Det har gått fort med ökningen. Det är bra tycker vi i det blågröna styret, det ger oss mer skatteintäkter som hjälper staden att må bra i det långa loppet. Vi gläds åt att staden växer, men samtidigt ger detta kommunen utmaningar. Jag förstår oron och motviljan mot att vi bygger så mycket på ett och samma ställe på kort tid. Men för att bygga smart måste vi till exempel ta hänsyn till redan befintlig infrastruktur.

Insändarskribenten lyfter också att man struntar i var folk vill bo, men det förhåller sig tvärtom. Sanningen är att de flesta vill bo i centrum och tyvärr är efterfrågan inte lika hög på bostäder långt från stadskärnan. Verkligheten är att vi måste få till bostäder där folk vill bygga och bo.

S-A.R skriver även att det fanns en tanke förr med hur man planerade byggandet och staden. Det gör det fortfarande, även om man idag inte bygger på samma sätt som förr, och också har andra aspekter att ta hänsyn till. Karlstadsborna har kompetenta tjänstemän som vägleder politiken i hur man bäst bygger och planerar staden. Men det är viktigt att komma ihåg att det är politiken som fattar besluten, inte tjänstemännen.

Inflyttningen är hög i Karlstad och idag har vi svårt att täcka allas behov. Vi har inte råd att stänga dörren och sluta välkomna fler människor till Karlstad. Om vi gör det kommer inflyttningen på sikt i värsta fall att stanna av. Som politiker, men även som Karlstadsbo, förstår jag att många kan uppleva växtvärk och det är en utmaning när staden förändras i rask takt. Men vi får inte glömma att det är gott att fler vill och väljer att bo i Karlstad och det ska vi vara stolta över.

Erik Nilsson (KD)

Ordförande stadsbyggnadsnämnden

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.