• idag
  29 sep
  13°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  30 sep
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  1 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  2 okt
  15°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • lördag
  3 okt
  11°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SO
  • Nederbörd
   0.0 mm

Företag vidtar åtgärder efter coronaviruset – uppmanar till hemjobb

Nyheter | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Bilden är ett montage.
Foto: TT Nyhetsbyrån
Flera större företag vidtar nu försiktighetsåtgärder i samband med att coronaviruset sprids i landet. Skogsbolaget Stora Enso låter exempelvis anställda som rest till riskzoner sättas i självkarantän när de kommit hem.
– Det viktiga är att undvika smittspridning, säger Carl Norell, presschef på Stora Enso.

Sedan början av februari har man inom Stora Enso haft olika grader av reseförbud inom hela koncernen. Man är bland annat vaksam för resor till områden som anses ha hög smittorisk. En av försiktighetsåtgärderna är att låta anställda stanna hemma de första 14 dagarna efter hemkomst från ett sådant område. Detta, eftersom det kan ta upp till tio dagar från smittotillfälle till första sjukdomssymptom.

– De som jobbar hemifrån får tillsammans med sin chef finna arbetsuppgifter som motsvarar det man skulle gjort på arbetsplatsen. I de fall det är svårt att hitta lämpliga arbetsuppgifter som kan utföras hemifrån kan man exempelvis göra digitala fortbildningar, säger Carl Norell.

Produktionen inte påverkad

Med reseförbudet är det en del fysiska möten med leverantörer och kunder som uteblir, men dessa går ofta att ersätta med hjälp av digitala verktyg, som videochatt, menar Carl Norell.

Det är ännu för tidigt att bedöma hur coronaviruset kan komma att påverka exporten. Det han ser är att sjötransporterna till Asien påverkas då det är färre fartyg i omlopp, men att det i dagsläget är hanterbart.

Han kan inte svara på hur resefrekvensen för Stora Ensos anställda ser ut lokalt i Värmland, men sett ur ett koncernperspektiv utgör den en liten del.

Tät bevakning

Även industriföretaget Valmet ökar sin beredskap, men bedömer risken med resor från fall till fall. Valmet tillverkar bland annat pappersmaskiner och har projekt över hela världen, men de har inte haft några inplanerade resor till Kina den senaste tiden. Företaget har en resesäkerhetsgrupp som ständigt uppdaterar alla berörda om det senaste läget och vilka riktlinjer man ska förhålla sig till.

– Nu med coronaviruset träffas de ännu tätare, säger Katarina Åhsberg, kommunikationsansvarig Valmet.

Så här jobbar Värmlands Folkblad med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.