Städa rejält runt Rutavdraget

Ledare
PUBLICERAD:
Sluta prata om att rutavdraget är självfinansierat. Det behöver göras om i grunden.
Foto: Hasse Holmberg / TT
Reinfeldtregeringen införde 2007 skatteavdrag för främst städning i hemmen, Rut. Man får dra av halva kostnaden på skatten. Att 900 000 svenskar nu drar av för detta är logiskt och inget att moralisera över. De flesta avdrag är små och görs typiskt av pensionärer när hemtjänsten blivit allt sämre.

Men de stora avdragen görs av höginkomsttagare i storstäderna. De borgerliga partierna brukar alltid prata om skatteslöseri och ineffektivitet hos staten. De har trots det i tolv år felaktigt hävdat att Rut betalar sig självt och vägrat låta någon opartisk studera effekterna.

Nu har dock en sådan studie gjorts av Riksrevisionen. Den visar att Rut absolut inte är gratis för skattebetalarna och att de totala kostnaderna var 4,6 miljarder 2017.

Vid starten byggde regeringen på en usel kalkyl som gjorts av en ekonom som senare blev chefsekonom på Svenskt Näringsliv. Metoden byggde på ett flertal felaktiga antaganden: De som anställdes i branschen skulle enbart tidigare ha varit arbetslösa.

De skulle därför bli skattebetalare från att ha varit det motsatta. Vidare skulle de som köpte städtjänster utnyttja sin tidsvinst till att jobba mycket mera och den vägen hjälpa till med finansieringen. Slutligen skulle subventionerad städning radera ut skattefusket i branschen som överdrevs fyra gånger om.

Revisorerna visar hur fel dessa antagande var. I stället för att anställa massor av arbetslösa eller flyktingar blev sektorn ett eldorado för importerad arbetskraft. Det gick inte heller säkert att bevisa att folk med rutavdrag har ökat sina skattebetalningar.

Men även denna studie har svagheter, som helt har missats i debatten. Det främsta är att om hushållen köper Ruttjänster för nio miljarder kronor måste detta innebära att man köper mindre av andra varor och tjänster.

Då försvinner momsintäkter och inkomstskatter. Bara bortfallna momsintäkter betyder över två miljarder kronor och minskade inkomstskatter sannolikt lika mycket.

Rutavdraget kostar därför mycket mer än vad revisorerna anger. Så snälla Centerledningen sluta prata om att det ger kostnadstäckning. Detta är rent nys.

Med januariavtalet höjde Centerpartiet och Liberalerna maxavdraget till 100 000 kr för ett par vuxna. Detta motsvarar en årlig kostnad på 200 000 konor. Bara rika godsägare och extrema höginkomsttagare kan utnyttja det.

Sänk i stället mycket kraftigt maxbeloppen. Hindra arbetskraftsinvandringen till dessa jobb. Här finns ingen brist på arbetskraft. Och inför styrmedel som gör att tusentals arbetsvilliga flyktingar får jobben.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.