Rädsla är ett farligt virus

Ledare
PUBLICERAD:
Dan Eliasson, generaldirektör för Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), Anders Thornberg, rikspolischef, inrikesminister Mikael Damberg (S) statsminister Stefan Löfven (S), socialminister Lena Hallengren (S), Olivia Wigzell, generaldirektör för Socialstyrelsen och Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, efter ett möte med de berörda myndigheterna och ett möte i regeringskansliets krishanteringsråd med anledning av coronaviruset.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Folkhälsomyndigheten höjer risken för allmän spridning av coronaviruset i Sverige från "låg" till "måttlig". Transportstyrelsen stoppar direktflyg från Iran. Svenska myndigheter skärper tonen och regeringen tar hoten på allvar. Det är bra, men det är samtidigt viktigt att inte låta rädslan och paniken ta över.

Regeringen stämplade redan för en månad sedan det nya coronaviruset covid-19 som en samhällsfarlig sjukdom. Det gjorde att de svenska myndigheterna fick utökade befogenheter och gick upp på tå. Regeringens krishanteringsråd kallades in på måndagen för en avstämning.

Talet om att regeringen är senfärdig och myndigheterna förvirrade är bara en del av det politiska spelet. Att Moderatledaren Ulf Kristersson är kritisk var väntat. Han tycker allt som regeringen Löfven gör eller inte gör är dåligt.

Längre ut på en blåbruna kanten tycker de att känslan av rädsla och panik bara är bra. Det skakar om samhället. Misstron mot FN, EU och den svenska regeringen späds på. En farlig global smitta stärker dem i uppfattningen att allt blir bra om vi bara stänger gränserna.

Men regeringen och de svenska myndigheterna har inte misskött sig. Tvärtom, den svenska beredskapen för en pandemi tillhör de bästa i världen, särskilt när det handlar om smittspårning.

Flygstoppet för Iran Air är ett sätt att hålla borta eventuellt smittade från Iran, som bedöms ha dålig kontroll på hur viruset har spridits i landet. Att stoppa direktflyg från landet kan dock försvåra upptäckten av smittade om de reser hit via ett annat land.

De hittills 15 smittade i Sverige tas väl om hand och de flesta mår bra. Tester av misstänkt smitta utförs i regionerna, ibland i tält utanför sjukhusen.

Utanför infektionsmottagningen på Skånes Universitetssjukhus i Malmö finns ett tält för att kunna testa personer för covid-19 virus.
Foto: Johan Nilsson/TT

Till exempel testades ett gäng sportlovsfirande värmländska ungdomar som kom hem från franska alperna med influensaliknande symtom. För säkerhets skull, trots att risken att någon är smittad är mycket låg.

Ja, Sverige har få vårdplatser och brist på sjuksköterskor. Det är ett problem, men om läget skulle förvärras går det att prioritera om och kalla in extrapersonal. Över 80 procent av de som insjuknat får dessutom lindriga besvär.

Måndagskvällens presskonferens med regeringen och de ansvariga myndigheterna visar att Sverige har mobiliserat och tar hotet på allvar. Samordningen fungerar och det finns mer statliga resurser att ta till om myndigheterna behöver det. Nu gäller det för medborgarna att hålla sig informerade och inte lyssna på ryktesspridning och falska nyheter.

– Paniken och fruktan kan få en större inverkan på samhällen än själva viruset, sa WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus i helgen.
Foto: Salvatore Di Nolfi

Problemet med epidemier och i värsta fall pandemier är att det först i efterhand går att se om myndigheter och politiker har gjort rätt eller fel. Världshälsoorganisationen WHO:s chef Tedros Adhanom Ghebreyesus varning om att paniken och fruktan kan få en större inverkan på samhällen än själva viruset bör dock tas på största allvar. En lögnaktig ”infodemi” kan ge svåra skador.

I Japan har premiärminister Shinzo Abe beordrat att alla landet skolor ska stängas. Det verkar vara ett överilat beslut. I Sverige överlåter Folkhälsomyndigheten och Skolverket till varje skolledning att avgöra om alla elever eller bara de som varit i riskområden ska stanna hemma.

Lite perspektiv. 17 000 människor, de flesta barn, dör av svält. Varje dag.
Foto: Rebecca Blackwell

Det är också bra att ha lite perspektiv på problemet. Den vanliga säsongsinfluensen skördar runt 300 000 liv varje år. FN konstaterar att antibiotikaresistenta bakterier varje år dödar 700 000 människor.

På två månader har 3 000 människor dött av covid-19. Mitt i mediernas strålkastarljus. Samtidigt dör 17 000 personer av svält. Varje dag. Det kan vara klokt att ha sådant i åtanke när coronahysterin breder ut sig.

Detta är en ledarartikel som uttrycker Värmlands Folkblads politiska linje, vilken delar arbetarrörelsens värderingar och är oberoende socialdemokratisk.