Hoppa till huvudinnehållet

Värmländsk klasseger i SM-premiären

Publicerad:
Patrik Flodin och Göran Bergsten vann den trimmade tvåhjulsdrivna klassen i SM-premiären i Vännäs.
Patrik Flodin och Göran Bergsten vann den trimmade tvåhjulsdrivna klassen i SM-premiären i Vännäs. Foto: Andrea Ivares Berglind

Det blev en värmländsk klasseger genom kartläsaren Göran Bergsten när årets rally-SM startade.

Mattias Ekström, som kör för Finnskoga, var totaltvåa i tävlingen, men P-G Andersson bröt tidigt.

Rally Vännäs avgjordes i Vännäs utanför Umeå i Västerbotten fredag-lördag och bjöd på fina vinterförhållanden.

Allra snabbast på de elva sträckorna (en av ursprungliga tolv ströks) var landslagsföraren Mattias Adielsson från Göteborg, 40,7 sekunder före Mattias Ekström och trean Thomas Thumström, Ludvika, var ytterligare 7,1 sekunder efter.

Alla tre körde Skoda Fabia R5.

Ekström var endast var 0,6 sekunder från ledningen efter fredagens två sträckor, men rallycrossvärldsmästaren och dubble DTM-segraren kunde inte matcha Adielsson på lördagen.

– Det blev okej. Jag är glad, men inte nöjd. Mattias har kört bra och förtjänar det. Men säsongen är lång, säger Ekström i ett pressmeddelande.

P-G Andersson (höger) och kartläsaren Anders Fredriksson tillhörde favoriterna, men fick problem med bilen och bröt efter fjärde sträckan.
P-G Andersson (höger) och kartläsaren Anders Fredriksson tillhörde favoriterna, men fick problem med bilen och bröt efter fjärde sträckan. Foto: Privat

P-G bröt

SM-comebackande P-G Andersson tillsammans med kartläsaren Anders Fredriksson tillhörde förhandsfavoriterna, men tvingades bryta efter lördagens andra sträcka, totalt den fjärde, och låg då fyra i trimmade fyrhjulsdrivna klassen.

Redan på torsdagens test krånglade R5-Fordens bakdiff och delar beställdes, men de fastnade i tullen, så teamet, GN Motorsport, fick försöka lösa det provisoriskt. Problemen kom dock fort tillbaka.

– Bakdiffen slirade och handbromsen fungerade inte alls. På ett ställe hängde sig även gasen. Inte alls den här starten vi hade önskat oss på säsongen, säger P-G.

Patrik Flodin och Göran Bergsten i full fart.
Patrik Flodin och Göran Bergsten i full fart. Foto: JCrallypics

Flodin/Bergsten vann

I den trimmade tvåhjulsdrivna klassen vann Patrik Flodin, Ilsbo, tillsammans med kartläsaren Göran Bergsten, Forshaga, i en Volvo 940 med hela 1,43 minuter före Hampus Jakobsson, Nyköping.

Duon, som tog SM-guld i fjol i trimmat fyrhjulsdrivet och 2018 i samma klass som nu, tänkte ta ett sabbatsår, men fanclub och vänner fixade ihop till SM-starten.

– Vi är verkligen tacksamma för att vi kör i år med. Det är så mycket körglädje i bilen. Idag har det flutit på felfritt och varit en helt odramatisk för vår del. Vi har inte behövt tänja på några gränser, säger Bergsten.

Bood klasstvåa

Det blev ytterligare värmländskt på prispallen genom kartläsaren Ida Bood, Torsby, tillsammans med sambon Kristoffer Karlsson, som tävlar för Trollhättan, i en Mitsubishi i klassen fyrhjulsdrivet övriga. De var bara 16,4 sekunder efter segraren Jari Liiten, Sandviken.

Nästa SM-deltävling körs den 22-23 maj i Älmhult.

Artikeltaggar

Göran BergstenIda BoodMattias EkströmPer-Gunnar AnderssonRally

Så här jobbar VF med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.